Hoppa till innehåll
Hem » Valborg/siste april i Lund: Fira tryggt!

Valborg/siste april i Lund: Fira tryggt!

Polisens fokusområden är allmän trygghet och säkerhet, alkohol och narkotika.

Våren är här och valborgsmässoafton står för dörren. Under denna dag är det viktigt att allt firande sker tryggt och att ingen kommer till skada eller utsätts för brott. Många unga dricker alkohol under valborg, en del kanske för första gången, vilket i sig innebär ökade risker. Om du är förälder till en tonåring, ta gärna del av våra tips och råd kring unga och alkohol!

Stadsparken i Lund brukar vara en samlingspunkt under valborg, framför allt bland studenter och unga. Ingen officiell arrangör finns, men polisen och många andra aktörer har tillsammans förberett sig för att den så kallade spontanfesten ska kunna genomföras så säkert och tryggt som möjligt.

– I nuläget ser vi inga konkreta hot, men vi vet att det brukar samlas ett stort antal personer på liten yta. När många dessutom är påverkade av alkohol finns det alltid en risk för att även den skötsammaste kan råka illa ut. Det är viktigt att ta eget ansvar och ta hand om sig själv och sina kamrater, säger lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije som tillsammans med biträdande polisområdeschef Charlotta Göransson leder polisinsatsen under valborg.

Extra många poliser tjänstgör denna dag, liksom ett stort antal polisvolontärer. Flygförbud råder, vilket bland annat innebär att varken flygplan, helikopter eller drönare (polisens egna drönare och helikopter undantagna) får flyga över Lund. Fasta kameror på byggnader och stolpar används också som hjälpmedel i bevakningen. Läs mer i artikel: Flygförbud och kamerabevakning i Lund under valborgsmässoafton.

– Vi fokuserar framför allt på tre områden: Allmän trygghet och säkerhet, alkohol samt narkotika. För unga under 20 år kommer vi att hälla ut alkoholen, och är man under 18 kontaktar vi även vårdnadshavare. Vi kommer även att arbeta aktivt mot både användning och försäljning av narkotika. Vår rekommendation är att ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern och ännu yngre undviker Stadsparken vid valborg, säger Anna-Karin Boije.

Förutom brott mot alkohollagen brukar anmälningar om tillgreppsbrott (fickstölder och andra stölder) samt förlorat gods vara vanligast förekommande under valborgsfirandet. Det finns alltså all anledning att ta väl vara på sina tillhörigheter.

Det här är polisens viktigaste budskap inför valborgsfirandet i Stadsparken:

  • Vi finns där för allas trygghet och säkerhet
  • Behöver du hjälp – kontakta oss!
  • Håll ordning på din plånbok och övriga tillhörigheter när du festar.
  • Ha inte plånbok, nycklar, legitimation eller kontokort tillsammans!
  • Vi kommer att verka för att minska alkoholkonsumtionen och tillgängligheten av alkohol för unga under 20 år.
  • Vi häller ut alkohol för ungdomar under 20 år. Under 18 kontaktas vårdnadshavare.
  • Vi arbetar aktivt mot användning och försäljning av narkotika.
  • Ta med dig ditt skräp från parken när du lämnar!
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne