Hoppa till innehåll
Hem » 08 april 14:53, Fjällräddning, Gällivare

08 april 14:53, Fjällräddning, Gällivare

Samtal inkom till Polisens ledningscentral i Umeå den 2022-04-08 om att en nödsändare utlösts i området kring Stora Sjöfallet i Gällivare kommun.  Samtalet inkom via IERCC i Houston, Texas. Kommunikation mellan polisen och de nödställa bestod av kortare textmeddelanden via en satellitbaserad tjänst. Sammanfattningsvis framkom det att det var ett sällskap på tolv personer som blivit överraskade av det hårda vädret och nu inte längre tog sig någonstans. Med anledning av förhållanden som rådde vid tillfället var det inte möjligt att hjälpa de nödställda utan de fick istället gå i bivack på platsen de befann sig tills vädret lättade. Enligt uppgift hade sällskapet tält och sovsäckar samt mat för en dag till.

En räddningsinsats inleddes och planerades tillsammans med Fjällräddningsorganisationen. Under förmiddag den 2022-04-09 vid kl. 09:00 inleddes arbetet med att undsätta de nödställda. Ungefär kl. 16:00  samma dag meddelades att Fjällräddningen nu var framme vid sällskapet. 

Den senaste informationen som inkommit till polisens ledningscentral i Umeå  kl 19:20 är att Fjällräddarna har tagit med sig åtta av de tolv personerna och är på väg till fjällstationen Saltoluokta. Polisen har i nuläget ingen information om personernas fjällvana, ålder eller nationalitet.

Texten uppdateras. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alla blåljus för hela Norrbotten.