Hoppa till innehåll
Hem » Fler tider för passansökan

Fler tider för passansökan

Polisregion Nord utökar nu tiderna för passansökan samt även del andra åtgärder för att komma tillrätta med de långa väntetiderna för att ansöka om pass.

Efterfrågan för att förnya sina resehandlingar (pass och nationellt id-kort) är i nuläget stor och den främsta orsaken är att många under pandemin inte har förnyat sina resehandlingar. Det i kombination med högsäsong för planering av resor samt att restriktionerna i samhället släpptes på en och samma gång, gör att efterfrågan på passtider är mycket stor.

Den senaste tiden har det varit lång väntetid för att göra en passansökan i polisens receptioner i hela Sverige, så även i polisregion Nord, (Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län)

Polisregion Nords passexpeditioner

Jämtland: Funäsdalen, Strömsund, Sveg, Åre och Östersund
Norrbotten: Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna, Luleå, Piteå.
Västerbotten: Lycksele, Skellefteå, Storuman, Umeå, Vilhelmina
Västernorrland: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Ånge, Örnsköldsvik

— Vi inom polisen har vidtagit en hel del åtgärder för att förbättra situationen med de långa väntetider för att kunna boka en tid för passansökan, säger Ulf Viklund som är samordnare för receptionsverksamheten i region Nord.

Utökar öppettider och fler passtider

Alla receptioner ser nu över möjligheten att ha extra öppet, både före och efter ordinarie öppettid. Det finns också med i planeringen att ha öppet under en del veckoslut speciellt på huvudorter (Luleå, Sundsvall, Umeå och Östersund) men även mindre orter kommer att utöka sina öppettider.

Extra tider för passansökan kommer regelbundet att läggas ut och tiderna kommer att  uppdaterats i bokningssystemet för respektive passexpedition.

Fördelar om vår personal

För att hantera den uppkomna situationen ser vi över möjligheten att omfördela våra resurser. Det betyder att personal från andra delar av verksamheten stärker upp i receptionen med till exempel anmälningsmottagning och andra ärenden för att receptionspersonalen ska kunna bemanna våra passexpeditioner. Dessa åtgärder kommer förbättra situationen något men över tid kommer vi rekrytera personal. 

Rekryterar mer personal

Antalet sommarvikarier kommer att utökas till antalet i hela regionen för att kunna hålla en hög tillgänglighet även över hela sommaren. Vi undersöker även möjligheten att kunna erbjuda dessa anställning tidigare än planerat samt erbjuda förlängning under hösten och därefter i form av timanställning.

Värt att tänka på: 

  • Tider släpps löpande, ibland med kort varsel vid avbokningar.
  • Avboka din tid om du inte tänker nyttja den. 
  • Det går att ansöka om pass och hämta ut pass på valfri expedition i hela landet.
  • Tiden från ansökan till att passet finns tillgängligt för att hämta är fortfarande sju dagar.
  • Pass och nationella id-kort kostar 400 kronor.
  • Provisoriska pass kostar 980 kronor. Det går att ansöka tidigast 72 timmar innan avresa
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.