Hoppa till innehåll
Hem » Spår av motorbensin efter explosion i Göteborg

Spår av motorbensin efter explosion i Göteborg

Spår av motorbensin fanns där explosionen och branden startade på Övre Husargatan i Göteborg den 28 september, visar brottsplatsundersökningen.

Brottsplatsundersökningen visar att explosionen och branden startat i ett utrymme på nedre våningen (markplan sett från Övre Husargatan). Utrymmet, ett förrådsutrymme där hyresgäster har sina förråd, är beläget i närheten av trapphuset till Övre Husargatan 22. Vid brottsplatsundersökningen har det anträffats spår av motorbensin i det aktuella utrymmet. 

Explosionen bedöms vara en så kallad ”FAE” (Fuel Air Explosion), vilket innebär att förångad brännbar vätska eller gas blandats med luft och sedan antänts. De omfattande tryck- och strukturskadorna samt spåren av motorbensin på platsen tyder på detta. Det fanns inget epicentrum för explosionen utan den skedde i hela utrymmet momentant. Vid antändning expanderade de brännbara gaserna tills, i detta fall, omgivande väggar och dörrar gav vika.

– Det finns inga typiska detonationsskador varför bedömningen är att det inte skett någon detonation av sprängmedel på platsen, säger polisens utredningsledare Anders Jonasson.

Tryckutvecklingen från explosionen har slagit ut vägg och dörrar från det aktuella utrymmet och sedan transporterats vidare i fastighetens korridorer och trapphus. Detta har orsakat omfattande skador på fastigheten, bland annat har flera lägenhetsdörrar skadats. De omfattande skadorna har medfört att fastighetens brandskyddsegenskaper satts ur spel. Kraftig värme och rök från branden har därav kunnat sprida sig i fastigheten och in i lägenheter. 

På grund av de omfattande skadorna från branden har undersökningen inte givit svar på hur den brännbara blandningen antänts.

Förundersökningen är fortfarande pågående då polisen inväntar handlingar i ärendet. Den person som på sannolika skäl misstänktes för gärningen anträffandes avliden den 6 oktober varpå misstanken mot denne skrevs av. Det finns inga andra misstänkta i ärendet.   

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.