Hem » Över 100 fängelseår i satsning mot grov organiserad brottslighet i Södertälje

Över 100 fängelseår i satsning mot grov organiserad brottslighet i Södertälje

Mer än 100 fängelseår, narkotika och alkohol för över 20 miljoner och 48 beslagtagna skjutvapen. Det är resultatet hittills i satsningen mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

I januari 2020 beslutade polisen om att höja ambitionsnivån ytterligare i arbetet mot den organiserade brottsligheten i Södertälje. Satsningen fick namnet Tore 3 och gav lokalpolisområde Södertälje en möjlighet att utöka förmågan genom att lokalt anställa vissa specialistfunktioner, till exempel spaningsledare, operativa analytiker och personer med ekonomisk kompetens.

– Det har varit en stor framgångsfaktor att ha både resursen och specialkompetens lokalt. Vi kan agera snabbt och gå längre i ärenden med stor betydelse för problembilden i Södertälje, säger Magnus Köhler, ansvarig för den långsiktiga insatsen mot den organiserade brottsligheten i Södertälje. 

Inom ramen för satsningen har det utdömts över 100 fängelseår, tagits narkotika och alkohol till ett värde över 20 miljoner och beslagtagits 48 skjutvapen.

Myndighetssamverkan viktig del i arbetet

Utöver satsningen mot vapen, våld och narkotika är en viktig del i insatsen att slå mot den kriminella ekonomin och otillåten påverkan på företag och myndigheter. Förutom nära samarbete med Södertälje kommun så samverkar lokalpolisområde Södertälje med tolv nationella myndigheter och gör regelbundna gemensamma tillsyner. Mångmiljonbelopp har utdömts i viten och avgifter inom samarbetet, stöd har dragits in och oseriösa verksamheter har fått verksamhetsförbud.

– Att samverka med andra myndigheter öppnar helt andra verktygslådor. I många fall har polisen inte verktygen för att komma åt företag som kriminella använder, men andra myndigheter kan med relativt enkla medel stänga ned dem. De nationella myndigheterna saknar lokal kunskap men i samverkan med oss kan de styra sin kontrollverksamhet dit den gör mest nytta säger Magnus Köhler.

Kommande fokus ligger på möjliggörarna

Till skillnad från olika insatser som bedrivits har Tore 3 inget slutdatum utan handlar om att permanent öka förmågan att motverka kriminella nätverk på alla nivåer. Arbetet mot vapen, våld och narkotika kommer fortsatt vara högt prioriterat, men i nästa steg kommer mer kraft att läggas på att komma åt möjliggörare vilket är personer och företag som tvättar pengar eller som genom sin verksamhet påverkar Södertälje negativt.

Exempel på domar kopplade till insats Tore 3

Dela gärna detta inlägg:
Senaste blåljusen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *