Hoppa till innehåll
Hem » Polisen i Varberg förebygger stölder på landsbygden

Polisen i Varberg förebygger stölder på landsbygden

Efter flera stölder av gps-utrustningar och verktyg går nu polisen i Varberg aktivt ut för att förebygga. Tillsammans med flera försäkringsbolag och kommunen har de bjudit in till informationsträffar. Ett mål är att utveckla grannsamverkan på landsbygden.

Under hösten har polisen i Varberg fått in flera anmälningar om inbrott och stölder på gårdar och lantbruk. Det som själs är framför allt verktyg men också teknik från maskiner, som till exempel gps-utrustning. 

– Vi vill uppmärksamma lantbrukare och de som bor på landsbygden om de här stölderna och hur de kan göra för att undvika att drabbas, säger Andréas Liljedahl som är ansvarig för projektet Trygga landsbygden vid polisen i Varberg.

Projektet Trygga landsbygden sätter fokus på brotten som sker på landsbygden. En del i projektet var att bjuda in till informationsträffar där även kommunen, LRF och försäkringsbolagen gav sin bild av brottsligheten och hur den kan förebyggas.

– Tyvärr finns det fortfarande en kultur att gårdshus och maskinhallar förväntas kunna stå olåsta. Genom att se till att ha bra lås och använda dem så har vi kommit en bra bit för att göra det svårare för tjuven, säger Andréas Liljedahl.

Lås dörren

Andréas Liljedahl tror att det handlar mycket om vana – tidigare har dörrar stått olåsta utan att det hänt något.

– Vi har en delvis annorlunda brottslighet nu än tidigare. Bland annat ser vi att de kriminella kommer från andra länder och ofta riktar de in sig på till exempel sadlar eller verktyg. Nu under hösten har det anmälts flera stölder av gps-utrustning som ofta har ett högt värde, säger han.

Förutom att låsa in sina värdesaker finns det mycket man kan göra själv för att slippa stöldbrott. Flera saker tog de upp på informationsträffarna.

– En gps är väldigt lätt för tjuven att plocka med sig, men det är lika enkelt för lantbrukaren själv att ta med den från maskinen . Förutom att ha bra lås i fordon och maskinhallar kan det vara bra att komplettera med ett larm eller en kamera.  

Grannsamverkan på landsbygden

Kommunen och polisen hoppas att det ska bildas nätverk av grannar som kan ta ett större ansvar för att hålla ett extra öga på vilka som kör runt i områdena. Konceptet för grannsamverkan används redan på vissa håll på landsbygden men det kan utvecklas enligt Andréas Liljedahl. 

– På flera platser har det visat sig tydligt att brotten minskar med grannsamverkan. Ibland så mycket som med ungefär en tredjedel och det är verkligen bra. De som bor i området bildar nätverk och håller kontakten till exempel via en app eller telefon. Nätverket har alltid nära kontakt med oss på polisen och vi utbildar och informerar om det skett mycket brott i området, säger han.

Andréas Liljedahl hoppas att flera boende på landsbygden ska se fördelarna med att starta grannsamverkansgrupper.

– Vi har många grupper i Varberg, både i villor och flerfamiljshus, och de är till stor hjälp för oss inom polisen. Med fler grupper på landsbygden får vi fler personer som är extra uppmärksamma på det som händer där.

Skydda dig mot stölder

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.