Hoppa till innehåll
Hem » Polisen och kommunen samverkar för säkerheten

Polisen och kommunen samverkar för säkerheten

Wheels and Wings är inställt. Trots det väljer polisen och kommunen i år att begränsa delar av centrala Falkenberg vissa tider den 16 till 18 juli. ”Vi måste värna om säkerheten och tryggheten för dem som besöker centrum”, säger Christer Bartholdsson.

Redan i mitten av maj informerade arrangörerna om att årets Wheels and Wings ställs in. Även förra årets evenemang var inställt men polisens erfarenhet är att många kom till Falkenberg för cruising i alla fall.

– Förra året var helgen ett kaos. En oorganiserad cruising blockerade stora delar av centrum så att räddningsfordon inte kunde komma fram. Det får inte hända igen, säger Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Begränsningar och avspärrningar

För att inte förra årets kaos ska upprepa sig kommer polisen att begränsa möjligheten att köra bil i centrala Falkenberg med lokala trafikföreskrifter. Just nu planeras åtta bemannade spärrar och tre obemannade spärrar mellan klockan 18-04 fredag 16 juli och lördag 17 juli.

Det är inte klart exakt var avspärrningarna ska vara, men de centrala delarna i Falkenberg kring Tullbron, Rådhustorget och Stortorget, samt Klittervägen vid Skrea strand ska stängas av. Polisen kommer också att ha flera patruller i Falkenberg och de kommer även att ha drönare som övervakar området, för att snabbt vara på plats där de bäst behövs.

– Vi vill inte att förra året ska upprepa sig. Då stängde vi av parkeringarna vid Stortorget och Nygatan men det räckte inte. Med erfarenheten från förra året välkomnar vi polisens sätt att arbeta i år, säger Lars Fröding, kommundirektör på Falkenbergs kommun.

Behörig trafik får passera

Rekommendationen är att undvika att köra till centrala stan och i området kring Skrea strand. Behörig trafik, till exempel boende, gäster som bokat boende, hemtjänst, taxi och buss, kommer att kunna passera.

– Vi förstår att det kan bli besvärligt för dem som bor i berörda områden, men utan de här åtgärderna tror vi att det blir ännu mer besvärligt, säger Lars Fröding.

Förhindra folksamlingar

I de centrala delarna av Falkenberg är det enligt lokal ordningsföreskrift förbjudet att dricka alkohol på vissa platser. Poliserna har bland annat möjlighet att direktförverka alkohol.

– Det är inte främst kring bilentusiasterna det kan bli stökigt utan att det kommer många för att titta på bilarna. Vi vill undvika att det samlas många människor på samma stäle och kommer därför att arbeta offensivt och kommunikativt för att skapa så stor trygghet och säkerhet som möjligt.

– Bland annat kommer vi att arbeta synligt med nykterhets- och fordonskontroller och eftersom det inte finns några tillstånd för arrangemang kommer vi också att arbeta aktivt för att inte stora grupper av människor ska samlas i centrum, säger Christer Bartholdsson.

Polisen och Falkenbergs kommun samverkar

Polisen och Falkenbergs kommun planerar sina insatser i nära samverkan. Målet är att förebygga brott och minska ordningsstörningar. Förhoppningen är att det inställda arrangemanget gör att många väljer att göra annat denna helg.

– Detta är en helg mitt i juli och då har vi vanligtvis många turister i kommunen. Vi kommer därför att ha personal ute som kan hjälpa besökare tillrätta när mycket är avspärrat. Jag uppmanar också alla falkenbergare att undvika att bidra till trängsel de här kvällarna, säger Lars Fröding.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.