På tre månader har bedragare lurat av privatpersoner och företag i Västsverige 6,7 miljoner kronor genom sms-bedrägerier. Polisens brottsförebyggare tipsar om hur du kan skydda dig från att bli lurad.
Det börjar med ett vanligt sms. Ofta ser det ut som att meddelandet kommer från en trovärdig avsändare, till exempel bankens spärrservice eller ett inkassobolag. Den som får ett sms ombeds att klicka på en länk eller ringa upp ett nummer.
– I meddelandet, som ofta är kortfattat, vill man stressa mottagaren genom att påstå att det till exempel skett bedräglig aktivitet på bankkontot eller att en räkning gått till inkasso, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i region Väst.
Om man ringer upp det angivna numret eller klickar på länken i meddelandet vill bedragaren att man ska använda sitt mobila BankID eller lämna ifrån sig kortuppgifter.
– Målet med sms:en är att lura av dig dina pengar genom att föra över dem till ett annat konto, köpa till exempel Bitcoins åt dem eller att skapa ett nytt BankID som de sedan kan förfoga över, säger Elin Syberg Falguera.
Över tid har antalet anmälningar minskat – men polisen ser nu att brottsvinsterna ökar. Under januari-mars 2021 har bedragare lurat av västsvenskar 6,7 miljoner kronor. Enligt statistiken är brottsvinsterna också något högre i Västsverige jämfört med resten av Sverige.
– Vi ser en ny målgrupp för bedragarna som i högre utsträckning kontaktar företag, troligen för att brottsvinsterna är större, flera hundra tusen kronor och uppåt. Vi ser även att bedragare förmår målsägare att genomföra köp av Bitcoin på olika handelsplatser.
Sms-bedrägerier underlättas också av att det är enkelt att skaffa virtuella telefonnummer samt att göra gratis massutskick av sms.
Polisens råd för att undvika att bli lurad:
- Använd sunt förnuft. Inget ärende är så brådskande att du måste följa den länk som skickats till dig. Leta i lugn och ro själv upp telefonnumret till avsändaren och ring dem och kontrollera att utskicket stämmer.
- Logga aldrig in på ditt BankID eller signera köp på begäran som kommer via sms.
- Det framgår alltid i BankID vad du skriver under på. Titta alltid noga på den finstilta texten.
- Har du fått ett bedrägligt sms — ta en skärmdump! Den kan behövas vid en anmälan.
Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se