Hem » Man dömd för 29 fall av bedrägerier på nätet

Man dömd för 29 fall av bedrägerier på nätet

Brottsplatserna var försäljningssajter på nätet. Den nu dömde mannen lurade personer att sälja varor som de inte fick betalt för. Mannen döms till fängelse i ett år och sex månader.

Tillvägagångssättet var oftast att mannen kontaktade säljare på nätet och sa att han var intresserad av att köpa elektronik som datorer och mobiltelefoner men även fordon.  Han gjorde upp med säljarna att mötas på olika platser och väl där tog han emot varorna och lovade betala via banköverföring, vilket inte skedde. I några fall uppträdde han med falskt namn eller ringde upp en påstådd bankontakt för att det skulle verka seriöst.

– Jag är glad att vi i detta fall kunnat få fällande dom i 29 fall och på så sätt ge målsägande upprättelse, säger polisens utredare Henri Hamberg vid bedrägerisektionen i polisregion Stockholm.

Den dömde mannen har också vid en av sina bilaffärer hotat målsäganden så allvarligt att tingsrätten anser att de trakasserier och hot som skedde är att bedöma som utpressning.

Tips från utredare

Kommentar från polisens utredare Henri Hamberg:

  • Försök själv ta kontroll över hur du vill att mötet och överenskommelsen ska se ut. Diskutera i förväg hur till exempel betalningen ska gå till. Avviker köparen från planen och vill ändra på upplägget i sista sekund bör du reagera.
  • Försök säkerställ att få pengarna innan du lämnar ifrån dig varan. Antingen kontanter, eller att du själv kan logga in på internetbanken/Swish och se att pengarna kommit in.
  • Om personen i mötet blir aggressiv, socialt dominant och försöker ta över situationen kan det vara en indikation på att denne försöker manipulera dig. Var lyhörd inför allt det här, och försök lägga ihop alla bitar till ett pussel och lita på din magkänsla om det inte känns bra.
  • Bedragarna kan verka övertygande så det är viktigt att försöka komma i kontakt med ”den kritiske tänkaren inom dig”.

Fakta

Två medhjälpare döms för penningtvätt till skyddstillsyn i tre månader respektive fängelse i två månader.  

Den huvudmisstänkte mannen döms för bedrägeri och utpressning till fängelse i ett år och sex månader.

De flesta fallen har skett i Stockholmsområdet.

Dela gärna detta inlägg:
Senaste blåljusen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *