Isabell jobbar som ingripandepolis i Södra Lappland.
Nu får ännu fler möjlighet att läsa till polis på distans. Till hösten utökas antalet platser från 240 till 336. ”Jag hade inte suttit här med polisuniform om det inte vore för distansutbildningen”, säger Isabell, ingripandepolis i Södra Lappland.
Isabell är född och uppvuxen i Lycksele, och sedan hösten 2019 jobbar hon också som polis på orten. Men att hon blev just polis är lite av en slump.
– För mig har det aldrig varit en barndomsdröm, utan jag såg reklam för distansutbildningen och slängde in en ansökan. När jag väl kom in blev jag förstås jätteglad, men funderade också på vad jag gett mig in på, säger Isabell och skrattar.
Mötet med människor
Isabell jobbade då som undersköterska och deltidsbrandman, vilket hon till viss del även fortsatte med under studietiden. Och när hon under andra terminen gjorde en praktikvecka hos polisen Lycksele kände hon direkt att hon hittat rätt.
– Det är ju det här jag vill göra! Jag har alltid gillat mötet med människor, men yrket är också väldigt brett. Som polis i Södra Lappland är det mycket frihet under ansvar, och man vet aldrig vad ett arbetspass har att erbjuda. Det är tjusningen, säger hon.
Fler distansplatser i Umeå
För Isabell var distansutbildningen en förutsättning för att kunna läsa till polis, och från hösten ges ännu fler den möjligheten. Antalet platser på distansutbildningen utökas från 240 till 336, vilket bland annat innebär ytterligare 24 platser vid Umeå universitet.
– Jag hade inte suttit här med polisuniform om det inte vore för distansutbildningen. För mig med hus, sambo, tre bonusbarn och hund var det en förutsättning för att få ihop livspusslet, säger Isabell.
Praktiska moment på campus
Distansutbildningen bedrivs på heltid och innebär en mix av obligatoriska närstudieveckor på det ansvariga lärosätet och distansstudier med stöd av en webbaserad lärplattform. För Isabells del innebar det att hon en vecka i månaden befann sig på campus i Umeå.
– Campusveckorna var väldigt intensiva med alla praktiska moment, men jag hade jättebra kursare och lärare. När jag läste på hemmaplan började jag dagen med att träna, sedan studerade jag när barnen var i skolan, säger hon.
Vad vill du säga till andra som är nyfikna på distansutbildningen?
– För mig fungerade det väldigt bra, men det gäller att vara strukturerad. Sedan är jag den typen som tänker att allt är möjligt, så vill du bli polis – kör, säger hon och skrattar.
Nationell nyhet: Fler ges möjlighet att gå polisutbildningen på distans
Fakta
- Polisutbildningen ges vid fem universitet eller högskolor: i Umeå, Borås, Stockholm, Växjö och Malmö. Utbildningen går att läsa på distans i Umeå, Borås, Växjö och från hösten 2021 i Malmö.
- Distansutbildningsplatserna ökar från 240 vårterminen 2021 till totalt 336 platser höstterminen 2021. Umeå och Borås får 24 nya distansutbildningsplatser och Malmö får 48 platser.
- Antagningsprocessen för distanssökande är densamma som för polisprogrammet i övrigt. När du genomfört tester på Plikt- och prövningsverket med godkänt resultat kan du önska studieort där du genomför de obligatoriska praktiska momenten i utbildningen.
- Polisutbildningen innebär heltidsstudier under fem terminer. I utbildningen ingår aspiranttjänstgöring i ett polisområde. Läser du distansutbildningen får du en mix av obligatoriska närstudieveckor på det ansvariga lärosätet och distansstudier med stöd av en webbaserad lärplattform.
- Även antalet utbildningsplatser där hela utbildningen genomförs på studieorten har anpassats utifrån efterfrågan hos de som söker polisutbildningen. Bland annat har campusplatserna på Södertörn i Stockholm utökats, medan det blivit färre campusplatser på Linnéuniversitetet i Växjö och på Umeå universitet.