Bild: Sofie Karlsson
Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket.
Snabbare lagföring har möjliggjorts av att regeringen ändrat den del av lagstiftningen som berör tillgänglighetsdelgivningar, samt att få fullmakt för strafföreläggande påskriven av misstänkt på plats. Lagändringen har också överlåtit på misstänkt att ansvara för att inställa sig vid domstol. Kommer den misstänkte inte till domstolen kan den dömas ändå.
Arbetssättet införs i lokalpolisområde Norrköping den 18 januari 2021. Flera myndigheter i rättskedjan deltar och samarbetet är avgörande för att arbetssättet ska fungera. Målet med arbetssättet är att vissa brott ska utredas snabbare så tiden från brott till straff minskar till 2-6 veckor.
För polisen handlar snabbare lagföring i praktiken om att poliser i yttre tjänst kan avsluta utredningen på plats vid vissa brott – som trafikbrott, ringa narkotikabrott och ringa stöld. Det sker i nära samarbete med den jourhavande förundersökningsledare (Jful), som patrullen kontaktar från brottsplatsen. Patrullen kan med vägledning av Jful räkna ut böter direkt på plats och om möjligt få en fullmakt och strafföreläggande påskriven av den misstänkte, alternativt delge den misstänkta en tid för huvudförhandling vid tingsrätt på särskilt utsedd dag.
Polispodden Öst bjöd in Andreas Thorsén som är införandeansvarig av snabbare lagföring i lokalpolisområde Norrköping och åklagare Tove Neumayer Arvidsson för att prata om fördelar och utmaningar med den nya arbetsmetoden. Podden hittas där poddar finns.
Kontaktperson för media
Andreas Thorsén – införandeansvarig
andreas.thorsen@polisen.se
010-566 57 26