Hem » Risk för ökning av våld i nära relation när mer tid tillbringas hemma

Risk för ökning av våld i nära relation när mer tid tillbringas hemma

När människor tillbringar mer tid hemma än vanligt ser polisen en risk för att våld i nära relation ökar. ”Det är av största vikt att göra en polisanmälan”, säger Viveka Smidvall, chef för sektionen Brott i nära relation, Malmöpolisen.

Hemmet ska vara en plats där alla ska känna sig trygga. Men i tider när man tillbringar mer tid hemma än vanligt kan det för många vara tvärtom.

– När möjligheterna för kontakt och umgänge utanför hemmet påverkas blir många hänvisade till att enbart umgås med sin partner. Detta i kombination med att man kanske känner oro för framtiden, om man kommer att få behålla sitt jobb och kanske har en oro kring sin ekonomi – då kan det leda till konflikter mellan parterna och i värsta fall till våld, säger Viveka Smidvall.

I polisområde Malmö har man i nuläget inte sett någon ökning av brott i nära relation. Men är man själv utsatt eller misstänker att någon i ens närhet blir utsatt uppmanar polisen till att man ska anmäla detta.

– Genom att anmäla kan man som målsägande dels få hjälp att komma ifrån situationen och dels är det viktigt att genom rättsprocessen tydliggöra att det är brottsligt. Att göra en anmälan kan också hjälpa till att hindra gärningspersonen att fortsätta begå brott, säger Viveka Smidvall.

Misstänker man att någon i sin närhet blir utsatt för våld kan man anmäla sina misstankar till polisen. Om man misstänker att ett barn far illa kan detta anmälas till Socialtjänsten. Känner man oro eller tveksamhet kring att göra en anmälan kan man göra den anonymt, men detta kan leda till att det kan vara svårare att initiera en utredning.

Brott i nära relation

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *