Hoppa till innehåll
Hem » Långa fängelsestraff för nätverkskriminella från Södertälje

Långa fängelsestraff för nätverkskriminella från Södertälje

Två män från Södertälje och en man från Västerås som alla har framträdande roller i kriminella nätverk har fredagen den 15 oktober dömts till långa fängelsestraff för ett stort antal grova brott.

I två separata ärenden greps i maj 2020 två ledande individer i ett kriminellt nätverk i Södertälje för grovt vapenbrott och grov utpressning. I samband med gripandena beslagtogs två så kallade ”Encro-telefoner” med krypterat material som man vid tidpunkten inte hade möjlighet att få fram information ur. När Encro-materialet under sommaren 2020 blev tillgängligt upptäckte polisen bland annat omfattande narkotikahantering.

Utredningen visade på förgreningar till andra nätverk och har bedrivits i samarbete med grova brottssektionen i polisregion Mitt och regionala utredningsenheten i Stockholm. Förutom narkotikabrotten misstänktes männen även för bland annat medhjälp till försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

– De misstänkta och de händelser som utretts har haft stor påverkan på Södertälje. Det har varit direkt kopplat till en konflikt mellan kriminella som lett till både sprängningar och skjutningar. En stor framgångsfaktor har varit att det från dag ett i utredningen funnits duktiga utredare och analytiker med lokal kunskap och stort engagemang. Hade vi inte haft den resursen och kompetensen lokalt hade vi sannolikt inte nått ett lika bra resultat säger Magnus Köhler, ansvarig för insats Tore 3, en lånsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje.

På fredagen meddelades domen i Svea hovrätt. En 35-årig man från Västerås döms till tolv års fängelse för anstiftan till försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. En 29-årig man från Södertälje döms till fängelse i fem år och två månader för tre grova narkotikabrott och två försök till grovt narkotikabrott. Dessutom förverkas fyra års villkorlig frigivning. En 35-årig man från Södertälje döms till fyra år och åtta månaders fängelse för två försök till grovt narkotikabrott och fyra grova narkotikabrott.

Ytterligare tre män, från Vårby och Västerås, döms till fängelsestraff i mellan ett och tre år för grovt narkotikabrott.

Läs även: Tre män åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott (31/3 2021)

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.