Hoppa till innehåll
Hem » Nu utökar vi volontärverksamheten i Örebro

Nu utökar vi volontärverksamheten i Örebro

Idag, fredagen den 24 januari går startskottet för rekrytering av volontärer till lokalpolisområde Lindesberg, Hallsberg och Karlskoga. I och med det kommer det finnas volontärverksamhet i länets alla lokalpolisområden.

– I lokalpolisområde Örebro finns en pågående volontärverksamhet. Efterfrågan i de andra lokalpolisområdena har varit stor och nu går startskottet i alla områden i polisområde Örebro, säger Aline Granström, volontärsamordnare.

Målet med Polisens volontärverksamhet är att Polisens och frivilligas gemensamma engagemang ska mötas. Närmare kontakt mellan Polis och medborgare i närområdet bidrar till ett tryggare samhälle och minskad brottslighet. Vidare är volontärerna en viktig resurs som kan vara polisen behjälpliga med sådant det inte alltid finns möjlighet att arbeta med i den utsträckning som är önskvärt. 

– Denna expansion av volontärverksamheten är efterlängtad både från lokalpolisens håll men framförallt ifrån våra medborgare som efterfrågat detta under ett par års tid, säger Stefan Toll, kommunpolis i lokalpolisområde Lindesberg.

Exempel på volontärsuppdrag:

– Trygghetsskapande vandringar och andra trygghetssatsningar.

– Brottsförebyggande informationskampanjer om langning, bedrägeri, inbrott med mera.

– Bistå polisen vid demonstrationer, festivaler och idrottsevenemang.

Alla volontärer får utbildning

Volontärerna utbildas i juridik, polisens organisation, RAKEL, hjärt- och lungräddning samt vittnesteknik och kommunikation. Respektive volontär ska genomföra minst fyra uppdrag under ett år, de flesta genomför fler än så. För att ge tillbaka till volontärerna och dessutom vidareutbilda dem, genomförs föreläsningar om olika delar av Polisens verksamhet cirka fyra gånger per år.

Vid uppdragen är alltid en kontaktpolis ansvarig för volontärerna. Den tar emot, delar ut västar, RAKEL och sjukvårdsväska samt ha en enklare utsättning med dem. Under uppdragets gång håller kontaktpolisen löpande kontakt med volontärerna och uppdraget avslutas sedan med en samling och diskussion kring vad som förekommit under uppdraget.

Vill du bli volontär i Örebro, kontakta volontar.orebro@polisen.se 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.