Hoppa till innehåll
Hem » Flygande kamerabevakning på gång i Gävle

Flygande kamerabevakning på gång i Gävle

karta över området Sätra

Område i Sätra som kan komma att bevakas med hjälp av UAS. Bild: polisen Bild: Polisen

Polisen i polisområde Gävleborg börjar använda UAS med kameror, så kallade drönare, i sitt brottsbekämpande och trygghetsskapande arbete.

Polisen har beslutat att använda kamerabevakning med hjälp av UAS, unmanned aerial system, i Sätra i Gävle. Inom det angivna området finns det risk för allvarlig brottslighet. Utifrån den risken finns det skäl för polisen att bedriva kamerabevakning både med hjälp av realtidsbevakning och med bildinspelning.

Bevakningen kommer att bedrivas som ett komplement till polisens patrullering och andra trygghetsskapande åtgärder i området. Flygande kamerabevakning kan komma att ske dygnet runt på allmänna platser. Polisen filmar dock inte särskilt integritetskänsliga platser som bostäder.

Beslutet som har fattats gäller från den 24 januari 2020 och tre månader framåt.

Om kamerabevakning med UAS

Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

Läs mer om polisens arbete med UAS, och om hur polisen behandlar personuppgifter.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.