Hoppa till innehåll
Hem » Felaktiga böter återbetalas

Felaktiga böter återbetalas

Trafikverket och Polismyndigheten arbetar just nu med att rätta till ett fel gällande hastighetsbegränsningar på en vägsträcka i Uppsala län. På grund av felet har ett antal böter utfärdats utan lagstöd, och dessa ska nu återbetalas.

Ett administrativt misstag i en av Trafikverkets föreskrifter har konstaterats i samband med automatisk hastighetskontroll (ATK) på väg 70 genom Uppsala län. I gällande föreskrift har ett skrivfel lett till att 90 km/h beslutats istället för bashastighet 70 km/h (TRVTFS 2018:26).

Sträckan har skyltats med 70 km/h, och ATK-kamerorna har varit inställda på 70 km/h. Detta har lett till att det under den aktuella perioden har registrerats 65 överträdelser. Trots att det rör sig om ett skrivfel gäller föreskriften i enlighet med sitt innehåll. Det har alltså inte funnits lagstöd för den skyltade hastigheten och därigenom inte heller för de utfärdade böterna.

Under tiden 15 februari 2019 till 30 juni 2019 gällde dock 70 km/tim på sträckan på grund av en tillfällig föreskrift (TRVSÖ 2019:11), och ärenden uppkomna under den tiden berörs därför inte.

Trafikverket arbetar nu med att ta fram en ny föreskrift för att rätta till skrivfelet. Polismyndigheten ansvarar för att drabbade bilister kontaktas och utfärdade böter återbetalas.

Mediefrågor hänvisas till:

Eva Lundberg, Trafikverket, Trafiksäkerhetsenheten, 010-123 58 92
Anders Drugge, Polismyndighetens ATK-sektion, tel. 010-563 54 38

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.