Hoppa till innehåll
Hem » Många får böter för att surfa bakom ratten

Många får böter för att surfa bakom ratten

Den 1 februari 2018 infördes förbudet att använda mobiltelefon eller annan handhållen kommunikationsutrustning under färd. ”Tyvärr är det fortfarande vanligt att bilister sitter med mobilen i handen”, säger Sven Hammarström på Trafiksektion Mitt.

Den nya lagen infördes för drygt ett år sedan men fram till sista september 2018 behövde polisen skriva en formell brottsanmälan och skicka den till åklagare som drev ärendet vidare i domstol. Först sedan 1 oktober 2018 är det möjligt för polisen att utfärda ordningsbot direkt på plats när en förare upptäcks hålla i sin mobiltelefon samtidigt som personen kör.

– Polisen rapporterar betydligt fler nu när det är möjligt att utfärda ordningsbot på plats, säger Sven Hammarström. Men tyvärr är det fortfarande vanligt att bilister sitter med mobilen i handen och det kommer krävas att vi fortsätter att rapportera mot denna förseelse innan det får avsedd effekt.

Under perioden 1 oktober 2018 till 25 februari 2019 har det utfärdats 268 ordningsbotar i region Mitt.

– Det är en mycket viktig del att arbeta med inom trafiksäkerhet då många olyckor sker på grund av mobilanvändning, säger Sven Hammarström. Tyvärr är det svårt att mäta dessa orsaker då det i regel inte finns några vittnen och föraren i de flesta fall inte säger att hen har surfat.

Vill du veta mer om mobilanvändning i fordon?

Hos Transportstyrelsen hittar du frågor och svar kring mobilanvändning i fordon.
Till exempel:

Är det förbjudet att prata i mobilen när jag kör?
Nej, du får prata i mobilen om du inte håller den i handen men du som förare har ansvar när du kör. Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat.

Fler frågor och svar hittar du hos Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens webbplats

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.