Hoppa till innehåll
Hem » Fleråriga fängelsestraff för explosioner i Malmö

Fleråriga fängelsestraff för explosioner i Malmö

En man döms till fyra år och två månaders fängelse och en annan man till ett tre år och tio månader i ett mål som handlar om innehav av vapen och sprängämne samt om tre explosioner som ägde rum slutet av 2018. I domen avhandlas totatalt elva personer.

– Ett gediget utredningsarbete som gjorts under lång tid har bidragit, säger Mats Johannesson, utredningsledare, regionala utredningsenheten.

Kulsprutepistoler, en omfattande mängd ammunition och sprängdeg hittades av polis på en vind i Malmö i januari 2019. Fem personer har åtalats för att ha innehaft godset och för att ha förberett att orsaka explosion. Två av männen döms för detta.

De fem personerna och ytterligare en person åtalas också för att i olika konstellationer och i olika omfattning ligga bakom tre explosioner som ägde rum i december 2018. Dessa explosioner skedde utanför en jourlivsbutik, utanför en fastighet i ett industriområde och utanför en lägenhetsdörr. En man döms för grov skadegörelse för explosionen utanför fastigheten i industriområdet och en man för medhjälp till brottet. Ingen av de åtalades fälls för explosionen utanför butiken.

En man döms för allmänfarlig ödeläggelse för explosionen i ett flerbostadshus. Mannen anträffades i direkt anslutning till explosionen med svåra kroppsskador. Malmö tingsrätt dömer mannen till två års fängelse med hänsyn till att mannen snart skulle fylla 19 när han begick brottet och att han åsamkats allvarliga och bestående skador. För en person över 21 år motsvarar straffvärdet fängelse i tre och ett halvt år. Ytterligare två män döms för medhjälp.

– Detta visar bara på att kriminella utnyttjar unga för sådana här dåd – något vi ser på även andra håll. Det är tragiskt och orosväckande, säger Mats Johannesson.

En annan man har åtalats för att ha gett gärningsmannen i uppdrag att utföra explosionen respektive hjälpa till. Tingsrätten anser att konkret bevisning inte räcker för att denne ska dömas. Mannen frikänns därför för anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse. Han frikänns också från bland annat två grova vapenbrott.

De tre dömda männen ska även betala skadestånd till målsägandena.

– Det har varit en komplex utredning som vi har lagt stora resurser på, något som bidragit till framgång, säger Mats Johannesson.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne