Hoppa till innehåll
Hem » Fortsatta insatser mot trafikbrott och droger i Stenungsund, Tjörn och Orust

Fortsatta insatser mot trafikbrott och droger i Stenungsund, Tjörn och Orust

Polis kontrollerar mönsterdjup på bildäck.

27 fordonsinspektioner har gjorts inom ramen för medborgarlöftet. Bild: Lars Hedelin

Polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust fortsätter arbeta mot droganvändningen bland unga och mot trafikbrotten – en inriktning som ligger fast sedan flera år tillbaka.

I och med att polisen och de tre kommunerna i dag skrev under det gemensamma medborgarlöftet för 2020 fortsätter samarbetet för att i ett tidigt skede fånga upp unga med ett riskbeteende. För polisens del sker detta bland annat genom insatser mot trafikbrott och droger.

– Det här är ett långsiktigt arbete där det gäller att fånga upp ungdomarna innan de fastnar i ett missbruk eller i kriminalitet. Vi ser också att arbetet mot droger i trafiken är ett bra sätt att komma i kontakt med unga i riskzon, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Söker med hund i skolorna

Inför 2019 lovade polisen minst sex särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i riskzon, samt ett ökat samarbete med skolorna i och socialtjänsterna. Ett konkret exempel på det arbete som polisen genomfört under året är narkotikasökning med hundar i skolor i samtliga tre kommuner. Det resulterade i en brottsanmälan.

– Det är positivt med så få träffar. Vi vill inte ha narkotika i skolmiljön – det ger många tillfällen att köpa och att sälja. Att visa att vi söker i skolorna är ett sätt att förebygga det, säger Ulf Darrell, kommunpolis i Tjörn och Orust.

Polisen har utöver skolsökningarna också genomfört sex insatser mot droger och ungdomar i riskzon, vilket resulterat i tre brottsanmälningar. Under våren upptäcktes också att cannabis framställdes i stor omfattning på Orust – efter ett omfattande utredningsarbete dömdes två personer till fängelse för grovt narkotikabrott.

Trafikinsatser ger resultat

En annan följd av arbetet med medborgarlöftet är att fler i de tre kommunerna rapporteras, inte enbart för narkotikabrott, utan också för olovlig körning samt rattfylleri. Polisen lovade inför 2019 att under året genomföra minst sex riktade insatser mot droger i trafiken. Fram till mitten av november hade sju sådana insatser genomförts, vilket resulterat i 15 brottsanmälningar, 163 ordningsböter samt 27 fordonsinspektioner.

– Varje rattfylla vi kan plocka bort gör skillnad, eftersom det kan få förödande effekter, säger Ulf Darrell.

Mer om medborgarlöftet

Medborgarlöftet har tagits fram efter dialoger med invånarna i Stenungsund, Tjörn och Orust tidigare i höst. Nästan 2 300 svar från både vuxna och ungdomar, tillsammans med polisens och kommunernas lägesbilder, ligger till grund för löftet.
Läs mer om löftet här .

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.