Hoppa till innehåll
Hem » Polisen inleder kamerövervakning i Krylbo

Polisen inleder kamerövervakning i Krylbo

Polismyndigheten sätter nu upp trygghetskameror i delar av Krylbo i Avesta kommun i syfte att förebygga och upptäcka brottslig verksamhet på platsen.

Delar av Krylbo har under flera år varit drabbade av brottslighet som mordbränder, bilbränder, öppen narkotikahandel, skottlossning och annan brottslighet. Nu har Polisen tagit ett beslut om tillfällig kameraövervakning av delar av Krylbo, främst i ett område runt Mossparken. Beslutet har tagits av polisen i samförstånd med Avesta kommun och de aktuella fastighetsägarna.

– Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på platsen. I efterhand ska vi också kunna utreda och lagföra de som ligger bakom brotten, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta.

Kamerabevakning är ett effektivt hjälpmedel i det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet. Beslutet om kameraövervakning gäller i högst 90 dagar men kan eventuellt förlängas.

Kamerövervakningen blir ett komplement till det brottsförebyggande arbetet i området. Sedan ett par månader tillbaka jobbar två områdespoliser på heltid i Krylbo i ett projekt som heter ”Trygga Krylbo”. Syftet med projektet är att samverka tätt med kommun, fastighetsägare och andra lokala aktörer för att på sikt öka tryggheten och minska brottsligheten i området.

Polisen värnar allmänhetens integritet och bedriver endast kamerabevakning där det finns ett konkret behov och är en ändamålsenlig metod i polisens uppdrag. Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner. Till exempel kommer endast behöriga att få tillgång till bildmaterial som också raderas efter viss tid. Kamerorna blir utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder. På platser där kamerabevakning sker kommer det att finnas skyltar för att upplysa om detta. Bildmaterialet sparas i två månader eller längre om det behöver användas i någon annan av polisens verksamheter, till exempel i en pågående förundersökning.

Mediekontakt

Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta

Telefon: 010- 567 1885

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.