Hoppa till innehåll
Hem » Högsäsong för inbrott

Högsäsong för inbrott

Inbrottstjuvarna går in i högsäsong. Mörkret sänker sig över landet och många reser bort under hösten och lämnar sina hem obevakade. Det gillar tjuven – som trivs med att jobba ostört.

Den viktigaste faktorn som gör tjuvarna aktiva är just mörkret. Bästa knepet för att hålla dem borta är ljus, liv och rörelse i bostadsområdena.

Mångabåde barnfamiljer och pensionärer, reser bort under hösten, och tjuvar ser ofta på långt håll att husen står tomma när de är mörka och släckta. Då har tjuvarna längre tid på sig, och det syns på brottsplatserna. Det är enkelt att göra inbrott när det är mörkt. Tjuven kan stå i skuggan en stund och se om någon är hemma. Den vanligaste inbrottsmetoden är att ta sig in via ett fönster eller en altandörr.

– För att förebygga bostadsinbrott så är det mest effektiva att grannar aktivt samverkar och ser till varandras hus när någon är bortrest. Även att försöka arrangera saker så att det ser ut som att någon faktiskt är hemma kan hjälpa.

Observanta grannar lägger oftast också grunden för att polisen ska kunna klara upp de bostadsinbrott som ändå sker.

Här är några konkreta tips:

    • Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.
    • Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer oftast gående den sista biten till brottsplatsen.
    • Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.
    • Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.
    • Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

* Tips som inkommer via tipsformuläret på polisen.se bearbetas löpande under årets alla dagar. Du kan därför med fördel använda det om du inte vill ringa 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.

Läs mer:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bostadsinbrott/

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.