Hoppa till innehåll
Hem » Trafikvecka yrkestrafik Öst

Trafikvecka yrkestrafik Öst

Den här veckan är det trafikvecka, med fokus på yrkestrafik.

Den här veckan är det trafikvecka, med fokus på yrkestrafik. Bild: Lars Hedelin / Polisen

Under vecka 42 är det nationell trafikvecka igen, nu med fokus på yrkestrafik. Bland annat kontrolleras så att utlandsregistrerade tunga transporter har alla tillstånd som krävs för att köra i Sverige.

I huvudsak blir det fasta kontroller på kontrollplatser under veckan, både längs med E4 och på mindre vägar. Trafikveckan är nationell, men hanteras av trafikpolisen i respektive polisområde. I region Öst kommer man också till viss del att samarbeta mellan olika polisområden.
I Jönköpings län delar trafikpolisen upp sig i två grupper, där en grupp fokuserar på den riktigt tunga trafiken och den andra gruppen inriktar sig på lättare lastbilar och taxibilar.

– Vi kontrollerar bland annat kör- och vilotider, lastvikter, bromsprov och att utländska förare har riktiga tillstånd som gör att de får köra i Sverige. Givetvis kollar vi också nykterhet i samband med alla kontroller, säger Peter Fransson, gruppchef på trafikpolisen i Jönköping.

Under den förra trafikveckan mot yrkestrafik, vecka 8 tidigare i år, upptäcktes nio fall av olaga cabotage runtom i Sverige – där transportören inte hade rätt tillstånd eller förutsättningar som gjorde att de fick köra i Sverige.

Även taxibilar kontrolleras

När det gäller kontroll av taxibilar så kontrolleras vilotider, att taxametern fungerar som den ska och att prisinformationen är tydlig.

– Allt detta är sådant som vi alltid tittar på, men den här veckan kanske vi i ännu större utsträckning riktar in oss på kontroller av den tyngre trafiken, säger Peter Fransson.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland