Hoppa till innehåll
Hem » Tänk säkert – region Öst

Tänk säkert – region Öst

IT-relaterad brottslighet var den brottslighet som ökade mest under 2018 med 259 000 anmälda bedrägeribrott och 8 800 dataintrång. Undersökningar visar att kvinnor är sämre än män på att skydda sig på nätet.

Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, leder polisen under oktober månad en kampanj för informationssäkerhet. Målet är att ändra på allas vårt beteende, för att minska risken att drabbas av brott, och därigenom få ner antalet anmälda brott.

I region Öst har det hittills under 2019 anmälts 4 756 bedrägeribrott, varav kortbedrägerier utan fysiskt kort är det i särklass vanligaste anmälda brottet. Det är brott där bedragaren inte har tillgång till det fysiska kortet, men i stället har kortuppgifterna och med dessa gör olovliga köp. Andra vanliga bedrägeribrott är identitetsbedrägerier, exempelvis köp och lån i annans namn, och bedrägerier genom social manipulation – till exempel vishing.

När det gäller dataintrång har 6 000 dataintrång anmälts hittills i år i hela riket. Det handlar om allt ifrån kapade Facebook-konton till olovliga registerslagningar och komplexa överbelastningsattacker mot kritisk infrastruktur.

Enligt en undersökning från Novus som kom förra månaden oroar sig nästan var tredje svensk (29 procent) för att bli utsatt för IT-relaterad brottslighet, och 17 procent uppger att de redan har drabbats. Enligt en trygghetsundersökning av SCB från förra året har kvinnor ett större riskbeteende på nätet än män, eftersom de i större utsträckning använder samma lösenord till flera olika konton, och i större utsträckning har lösenord med en tydlig personlig koppling.

Läs mer om hur du skyddar dig

Vad kan man själv göra?

  • Se över och skydda dina lösenord, byt dem med jämna mellanrum.
  • Lagra inte dina kortuppgifter någonstans, spara dem inte i appar eller i webbläsare när du handlar på nätet.
  • Håll alla smarta prylar i hemmet uppdaterade.
  • Klicka bara på kända länkar i e-post och på internet.
  • Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller kortuppgifter via internet eller telefon.
  • Polisanmäl alltid på 114 14 när du blivit utsatt för brott.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland