Hoppa till innehåll
Hem » Evakuering av delar av Garnisonsområdet i Linköping

Evakuering av delar av Garnisonsområdet i Linköping

Utredningen av sprängladdningen på Garnisonsområdet går nu in ett intensivt skede. Nu återstår bara en mindre avspärrning runt själva detonationsplatsen.

En inventering av materiella skador påbörjades under tisdagsmorgonen. Avspärrningarna kunde hävas under natten och är nu begränsade till detonationsplatsen. Vissa avspärrningar runt själva detonationsområdet kommer troligtvis kvarstå en tid framöver. Vårt arbete med att skapa trygghet fortsätter som vanligt parallellt med utredningen.

– Jag förstår att både medarbetare och allmänhet kan känna oro vid en sådan här händelse. Det har varit ett mycket intensivt arbete och har varit särskilt utmanande att nå ut med information till alla som arbetar och bor i området. Föremålet visade sig vara skarpt och det var rätt beslut att evakuera. Vi kunde göra det på ett tryggt och säkert sätt tack vare alla medarbetares insatser, i god samverkan med kommun, region och övriga samverkanspartners, säger Christian Winkler, kommenderingschef.

Detta har hänt:

Under måndagen 19 augusti har polisen jobbat med ett misstänkt farligt föremål på Garnisonsområdet i Linköping. När bombskyddet jobbade med att oskadliggöra föremålet skedde en detonation. Ingen person har rapporterats skadad.
När ett stulet föremål skulle lämnas ut till ägaren upptäcktes att föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Föremålet kontrollerades inom några minuter av polis som omedelbart larmade nationella bombskyddet.
Ett område på Garnisonsområdet i Linköping spärrades av redan vid 13-tiden. Nationella bombskyddet var snabbt på plats för att bedöma föremålet.
I samband med bombskyddets arbete på platsen inträffade strax före midnatt en detonation. Man hade tagit höjd för att detta kunde ske, det var också därför som evakueringen av delar av Garnisonsområdet skedde innan man började arbeta på platsen. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med detonationen.
En inventering av materiella skador har påbörjats. Bland annat har en del fönster krossats. Klockan 01.20 togs beslut om att de större avspärrningarna kunde avslutas och begränsas till detonationsplatsen. Från 02.00 fick boende i området återvända till sina bostäder.
Händelsen kommer nu att utredas. Ärendet är rubricerat som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.