Hoppa till innehåll
Hem » Information från polisen i Gävle

Information från polisen i Gävle

Polisen i Gävle har under dagen mottagit uppgifter om att det ska ske ett terrorbrott mot Gävle Stadsfest. Uppgifter om terrorbrott inkommer då och då till polisen som med specialistkunskap gör en bedömning av informationen.

När det gäller terrorbrott har polisen en tät kontakt med Säkerhetspolisen, en kontakt som har upprättats även i detta fall.

– Vi har utöver kontakten med Säkerhetspolisen bland annat annat pratat direkt med den person som ska ha sagt att det ska ske ett terrorbrott och då framkom det helt andra uppgifter, efter samtalet gjorde vi bedömningen att det inte finns någon substans i hotet, säger John Köhler som är lokalpolisområdeschef i Gästrikland.

– Senare idag har det spridits uppgifter mellan människor, både mun till mun och på sociala medier, om att det ska ske ett terrorbrott på Gävle Stadsfestival. Men det finns i nuläget ingen konkret information som gör gällande att ett terrorbrott ska genomföras på Gävle Stadsfestival, tillägger John Köhler.

På Säkerhetspolisens hemsida finns följande information:
”Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Det beslutet fattade säkerhetspolischefen i januari 2019. Beslutet baserar sig på NCT:s helårsbedömning som nu är klar.”

– Det är den hotbilden vi har att förhålla oss till i Sverige. Vi gör allt för att förhindra alla typer av brott men plötsliga oannonserade händelser, så som terrorbrott, är en utmaning för polisen att förhindra. På frågan om vi till hundra procent kan garantera människors säkerhet så kan vi inte det, men vi gör vårt allra bästa för att människor ska kunna vistas på allmänna platser på ett tryggt och säkert sätt.

– Om man ser något misstänksamt ska man naturligtvis höra av sig till polisen, jag skulle säga att ingen uppgift är för liten när det gäller den här typen av brott. Får vi in nya uppgifter bearbetar vi dessa skyndsamt.

– Flera polispatruller kommer finnas på plats på Gävle Stadsfestival för att jobba brottsförebyggande mot alla typer av brott, avslutar John Köhler.  

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.