Hoppa till innehåll
Hem » Flera av vårens rån nu uppklarade

Flera av vårens rån nu uppklarade

Ett gripande efter ett rån i Eslöv i mars har nu lett till att även fem rån i Lund och ett i Arlöv klarats upp.

Den 22 mars inträffade ett rån i Eslöv där en ungdom rånades och två misstänkta greps av polisen kort därefter. Detta blev upprinnelsen till en utredning som pågick under hela våren och som ledde fram till flera uppklarade rån och fällande dom. Eslövspolisens utredare har tillsammans med utredare från Kävlinge och Lund jobbat intensivt med utredningen som växte efterhand och som ledde fram till en dom i Lunds Tingsrätt den 9 juli.

– Det känns bra att vi nu kunnat klara upp dessa ärenden. Vi har fler rånutredningar igång, och jobbar oförtrutet på med dem. Vi ska förhoppningsvis inom kort kunna slutföra även dessa. När det är ungdomar med i bilden får man dock räkna med att det kan ta lite extra tid, säger lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson.

Här följer en kort beskrivning av de olika ärendena:
Den 18 mars vid 18:45-tiden rånas en ung man på Banvägen i Arlöv. Han hotas med pistol och blir även slagen av två gärningsmän och blir avtvingad klädesplagg som gärningsmännen tog med sig.

De båda gärningsmännen begav sig sedan vidare till Stadsparken i Lund och vid 19:45-tiden gav de sig på en ung man och visade upp pistolen för honom och ville att han skulle ge dem sina pengar. Mannen hade inga pengar med sig och de båda gärningsmännen lämnade honom.

Kort därefter blev en man och en kvinna stoppade. Gärningsmännen hotade även dem med pistol och krävde att de ska ge dem sina pengar. Även i detta fall fick gärningsmännen inga pengar och de lämnade efter en stund de båda offren.

Gärningsmännen stoppade sedan en annan man och kvinna i parken. De båda hotades med pistol och mannen rånades på sin mobiltelefon samt plånbok och hörlurar.

Kort därefter begav sig gärningsmännen till gymmet i Stadsparken där en man som tränade hotades med pistol. De rotade även igenom hans väska men hittade inget av värde och försvann därefter från platsen.

Kort därefter kommer gärningsmännen till Skateparken i Stadsparken. Där befann sig fyra yngre män som åkte skateboard. Gärningsmännen hotade dem med pistol och misshandlade även den ena av ungdomarna. Rånarna fick med sig pengar samt en mobiltelefon. De slog även sönder en kamera som tillhörde ett av offren och hotade att de skulle skjuta dem. Efter ett tag blir de avbrutna av två cyklister som kom dit och gärningsmännen lämnade platsen.

Den 22 mars vid 22:30-tiden på Södergatan i Eslöv tvingade de båda gärningsmännen av en ung man hans mobiltelefon. Polisen kontaktades därefter och senare på kvällen identifieras de båda rånarna i Eslöv och grips för detta rån.

I inledningen av utredningen visar det sig att vissa föremål som gärningsmännen har på sig tillhör personer som har rånats den 18 mars och de båda kan även knytas även till dessa brott. En pistol anträffas även senare och undersöks och visar sig vara en kolsyrepistol.

Den ena av gärningsmännen är en 16-åring som var 15 år gammal vid brottstiden. Han döms för 4 fall av rån och 4 fall av rånförsök samt skadegörelse till 1 års sluten ungdomsvård av Lunds Tingsrätt. I domen skriver Tingsrätten att straffvärdet är 6 års fängelse men på grund av den låga åldern vid brottstiden blir det sluten ungdomsvård.

Den andra gärningsmannen är en 15-åring som var 14 år gammal vid de första brotten och därmed inte var straffmyndig. Han åtalas för rånet i Eslöv då han hade fyllt 15 vid detta tillfälle men frikänns.

En av gärningsmännen är boende i Eslöv och den andra är hemmahörande i Göteborg, men bodde tillfälligt i Eslövs kommun vid tiden för rånen.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne