Hoppa till innehåll
Hem » Råd för en säker vistelse i fjällen

Råd för en säker vistelse i fjällen

Bild från ett tält ut mot fjällvärlden i sommarmiljö

Foto: Urban Isberg, Polisen

Under sommarmånaderna väljer allt fler att utforska de svenska fjällen. Många vandrar medan andra väljer att cykla. Gemensamt för alla är att det finns säkerhetsaspekter och råd som man tjänar på att ta del av.

Att fjällvandra är ett populärt semesternöje som ger stora upplevelser. För att du ska kunna njuta så mycket som möjligt av din vandring behövs förberedelser inför, och planering av, den rutt du tänker gå.
Här är några saker du bör tänka på:

  • Börja med korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera både utrustning och din fysiska förmåga
  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ lokala väderprognoser
  • Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider eller anläggningar om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i. Då kan du få dagsaktuella råd om bästa färdväg
  • Om det är mycket snö kvar där du rör dig behöver du vara vaksam på höga flöden i vattendrag
  • Hyr en lokal guide om du tänker bestiga en glaciär
  • Medför karta och kompass då du inte kan vara säker på att det finns mobiltäckning

– Om möjligt gå inte ensam på fjället och lämna alltid färdmeddelande. Sedan är det viktigt att du visar hänsyn till djurlivet och den natur du befinner dig i, säger Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation.

Pandemin är inte över så ett annat viktigt råd är att påbörja återvandring till ”civilisationen” så snart som möjligt om du börjar känna dig dålig. Och kontaktar du 112, var ärlig med dina symptom. Det ger fjällräddarna en möjlighet att förbereda sig innan de hämtar dig.

Fjällräddning

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen och de kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. Vid påkallande av hjälp när det inte föreligger fara för liv eller hälsa kan du själv få betala kostnaden för eventuell transport.

Anledningar till att man har behov av fjällräddning kan vara allt från allergiska reaktioner av getingstick, sjukdom som feber eller matförgiftning, stukning av fötter och benbrott, till att man gått vilse eller överraskats av dåligt väder.

Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.

Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg vandring.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.