Hoppa till innehåll
Hem » Avvisning av tredjelandsmedborgare vid gränsövergångar och inne i landet under de senaste veckorna

Avvisning av tredjelandsmedborgare vid gränsövergångar och inne i landet under de senaste veckorna

Gränspolisen i polisregion Syd vill i förebyggande syfte informera om att de arbetsgivare som väljer att anställa arbetskraft från länder utanför EU måste vara noggranna med att kontrollera att de verkligen har rätt att vistas eller arbeta i Sverige.

Det brott man gör sig skyldig till regleras i Utlänningslagen (20:5). Brottet räknas som ett oaktsamhetsbrott, vilket betyder att uppsåt inte behöver föreligga. Arbetstillståndet ska vara klart innan man kommer till Sverige med vissa undantagsfall beslutade av migrationsverket. Arbetsgivaren riskerar förutom böter en särskild avgift som är ett helt basbelopp (46 500 kr) per illegal arbetare.

Det finns ett färskt exempel från 3 juni 2019, där Malmö Tingsrätt dömde en arbetsgivare till dagsböter om 80 x 450 kr samt en särskild avgift om 409 000 kr.

Gränspolisen i Syd har de senaste veckorna avvisat många människor, de flesta från Ukraina. De har inte kunnat förklara syftet med vistelsen i Sverige eller haft tillräckliga ekonomiska medel för resan. De har kommit via hamnarna i Syd eller Öresundsförbindelsen. Kontrollerna har genomförts av gränspolisens rörliga kontrollgrupper samt av personal stationerad på de tillfälliga inre gränskontrollsstationerna.

Några exempel:

Vid en gränskontroll i Karlskrona anträffades 69 ukrainska medborgare som kom med färja från Polen. Samtliga kontrollerades varpå 64 avvisades.

Vid en gränskontroll i Trelleborgs hamn avvisades 43 ukrainska medborgare.

Vid en arbetsplatskontroll utanför Landskrona anträffades 45 ukrainska medborgare, varav 40 avvisades samma dag medan 5 medborgare från Vitryssland och Ryssland togs i förvar.

Vid en arbetsplatskontroll utanför Kalmar anträffades 18 ukrainska medborgare, samtliga avvisades.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.