Hoppa till innehåll
Hem » Att tänka på inför midsommarhelgen

Att tänka på inför midsommarhelgen

Inför kommande midsommarfirande kan det vara bra att ha några brottsförebyggande åtgärder i bakhuvudet. Här kan du läsa vad du själv kan göra för att minska risken att drabbas av bedrägerier eller inbrott.

Kortbedrägerier

Inför storhelger ser vi att det finns en tendens till att fler bedrägerier sker särskilt i butiksmiljö. Brottslingarna jobbar genom att först spana in koden till kortet och därefter försöker de komma över kortet eller plånboken.  

Du kan hjälpa dig själv genom att be den bakom dig backa när du ska slå in din kod. Du kan också hjälpa dina släktingar, grannar eller bekanta genom att tipsa om extra vaksamhet så att ingen ser koden när den används. Visa inte heller vart du stoppar ner kortet efter genomfört köp. De här brottslingarna jobbar genom att först spana in koden och därefter försöka komma över kortet eller hela plånboken. Detta är ett vanligt förekommande trick.

Inbrott

Inbrott är också ett vanligt förekommande brott under storhelger då många åker bort för att fira exempelvis midsommar. Därför vill vi påminna om några förebyggande insatser som du själv kan göra för att minska risken att utsättas för inbrott.

–  Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottssamordningen region Nord.

Ett annat tips kan vara att tända lampor i bostaden med exempelvis en timer även om det är ljust långt in på kvällen eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma. Det är svårt att förutsäga var inbrott sker.

Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att ett fönster på baksidan, företrädesvis balkongdörrar, krossas och använts som ingång till huset. Det som tillgripits har varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

–   Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén.

Det är viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt och att man noterat så många iakttagelser som möjligt i sin beskrivning till polisen. Exempelvis registreringsnummer om någon okänd bil cirkulerat i området eller om det varit en eller flera personer samt en beskrivning av personerna. Polisen når du på telefon 114 14 och vid pågående brott eller akuta händelser ring 112.

Mediekontakt

Om du är journalist och skulle vilja hjälpa till att sprida budskapet om inbrottsrisker och bederägerier är du välkommen att höra av dig så medverkar vi gärna! 

Mats Lundén, brottssamordningen polisen i Norrbotten tel 010-568 3786 (kontorstid onsdag och torsdag) alternativt ring Maria Jakobsson, kommunikatör tel 070-2525673

Ser du något misstänkt?

Försök notera följande detaljer:

  • Adress, vilket hus/gata/område.
  • Tid, är det pågående eller när hände det?
  • Signalement, ålder, längd, klädsel, olika signalement vid flera gärningsmän m.m.
  • Fordon, registreringsnummer, bilmärke, färg.
  • Riktning, om någon person eller fordon har lämnat platsen.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alla blåljus för hela Norrbotten.