Hoppa till innehåll
Hem » Inför Vätternrundan 2019

Inför Vätternrundan 2019

På fredag kväll startar Vätternrundan i Motala. För polisen innebär det starten på en insats där fokus ligger på trafikövervakning och trygghetsskapande arbete.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och har arrangerats sedan 1966 av Motala AIF. Start och målgång är i Motala, och med över 20 000 deltagare från hela världen som ska ta sig de 300 kilometerna runt Vättern blir det många människor att hålla reda på.

– Fokus från polisens sida kommer att ligga på trygghetsskapande arbete i och runt Motala centrum, eftersom det är så mycket folk på en och samma plats, samt trafikövervakning. Vi kommer att vara väldigt synliga och försöka bidra till att skapa trygghet och göra det till ett bra evenemang, säger Mattias Freland som kommer att vara polisens insatschef på plats.

Utöver det trygghetsskapande arbetet kommer polisen också arbeta med trafikövervakning, där flera mc-poliser patrullerar längs med banan. Bilister som tänkt ge sig ut i trafiken bör planera sin resa i förväg.

– Det kommer att bli mycket köer, har man tänkt ge sig ut i bil kan det vara klokt att välja en annan väg. Det gäller framförallt på lördagen mellan Askersund och Motala på riksväg 50, säger Svante Viking, gruppchef på trafikpolisen i Östergötland.

Ett antal trafikpoliser kommer också att arbeta med att kontrollera så att cyklister som gått i mål respekterar de regelstyrda viloregler som gäller efter loppet. Cyklister som gått i mål ska vila i minst sex timmar innan man kör bil.

– Det brukar tyvärr alltid vara några som sätter sig i bilen utan att ha vilat sex timmar. Förutom att bilförare som inte är utvilade markant ökar risken för trafikolyckor, blir man också av med sitt resultat från Vätternrundan om vi upptäcker det, säger Svante Viking.

Under lördagen kommer Erik Terneborn att arbeta som polisens presstalesperson på plats, mediafrågor hänvisas då till telefonnummer 010-566 64 72.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.