Hoppa till innehåll
Hem » Plocka ägg – en dold brottslighet

Plocka ägg – en dold brottslighet

Att plocka fågelägg i naturen kan räknas som ett jaktbrott. Försöker plockaren sedan sälja ägget kan det bli artskyddsbrott eller jakthäleri.

Det vanligaste artskyddsbrottet i Sverige är annonsering om att sälja eller köpa föremål som omfattas av artskydd. Så om äggsamlaren sedan försöker sälja sitt ägg kan det bli artskyddsbrott eller jakthäleri. Handeln med hotade arter skyddas genom artskyddsförordningen.

– En äggsamlare nöjer sig sällan med bara plockandet utan vill även skapa vad som kallas proveniens till ägget genom att fotografera och dokumentera till exempel platsen där ägget plockats. Det i sin tur är ett artskyddsbrott om det innebär att man stör fåglarna i deras fortplantning, berättar Marcus Eriksson, faunaansvarig i polisområde Norrbotten.

Ett av problemen med just äggsamling är att det är svårt att upptäcka.

– Hur ser man att det saknas ett ägg i ett fågelbo? Det blir en dold brottslighet där vi inom polisen är beroende av tips från allmänheten, säger Marcus Erisson.

Gruppen för utredning av artskyddsbrott och kulturarvsbrott handlägger ett hundratal anmälningar om misstänkt artskyddsbrott varje år. Ungefär en fjärde del av utredningarna lämnas vidare till åtal. Artskyddsbrott i form av handel med hotade djur och växter omsätter stora summor och jämförs ofta med narkotikabrott.

Så arbetar polisen mot artskyddsbrott

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alla blåljus för hela Norrbotten.