Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås. Bild: Polisen
Stadsdelarna Norrby och Hässleholmen/Hulta i lokalpolisområde Borås definieras fortsatt som särskilt utsatta områden i polisens nationella lägesbild.
I dag, den 3 juni, släpper polisen en uppdaterad lägesbild över utsatta områden.
I stadsdelen Norrby har flera olika nätverk påverkan på de boende. De största utmaningarna för polisen är att invånarna inte vågar larma polis, eller anmäla brott och vittna. Området behöver prioriteras ytterligare från polisens, kommunens och fastighetsägarnas sida.
– Polisen har begränsade möjligheter att på egen hand vända utvecklingen – alla samverkansaktörer måste bidra med sin del, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.
Ett fortsatt fördjupat samarbete med andra myndigheter som till exempel Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogden behöver också ske i syfte att lämna varandra information och störa ut verksamheter utifrån gemensamma regelverk.
I stadsdelarna Hässleholmen/Hulta sker kriminell påverkan på flera olika samhällsnivåer. Olaglig uthyrning av lägenheter, försäljning av narkotika och en utbredning av normer som inte följer det demokratiska samhällets struktur förekommer i området.
De boende på Hässleholmen påverkas också negativt av hederskulturer.
– Män kontrollerar kvinnor, vilket yttrar sig i att till exempel unga kvinnor inte kan göra ett eget yrkesval eller vara klädda hur de vill, säger Tomas Stakeberg Jansson.
De åtgärder som vidtas mot problemen på Hässleholmen och Hulta finns med i den samverkansöverenskommelse som Borås stad och polisen har kommit överens om. Relationsbyggande kontakter med flickor och kvinnor på området i syfte att stärka dessa är en av de gemensamma prioriterade aktiviteterna.
Inom kort installerar polisen även ett antal övervakningskameror på Norrby och Hässleholmen/Hulta.
– Målet med kamerövervakningen är att öka tryggheten på området, men också att få in bevismaterial för brottsutredningar, säger Tomas Stakeberg Jansson.