I dag startar rättegången mot två män misstänkta för en rad bostadsinbrott i Mellansverige. De misstänkta tros vara en del av ett internationellt kriminellt nätverk.
Inbrottsvågen startade under hösten 2018 i Gävle och pågick fram till februari i år då männen greps i samband med en fordonskontroll i Stockholm.
– Lägenhetsinbrotten med ett visst modus har i princip upphört sedan männen häktades, vi ser en klar nedgång, säger Mikael Eriksson, polis vid region Mitt.
Polisen har kunnat binda männen till 30 åtalspunkter; grov stöld, försök till grov stöld, grov vårdlöshet i trafik och olovlig körning. Men det finns indikationer på att männen kan ha varit inblandade i upp till 150 stölder och inbrott.
Den misstänka ligans tillvägagångssätt har varit att bryta sig in i lägenheter och villor via balkonger, altaner och fönster, ibland genom att klättra högre upp på fastigheterna med hjälp av ett stuprör. Fönstren har man sedan forcerat antingen genom att krossa eller skruva loss de.
Polisen varnade allmänheten för ligans framfart redan i december förra året via sin facebooksida Polisen Uppsala län.
Det sammanlagda värdet för stölderna i åtalet ligger på över 715 000 kronor och männen ska ha orsakat skador för cirka en halv miljon kronor under inbrotten.
– De misstänkta stal främst smycken, klockor och kontanter, säger Mikael Eriksson.
Bostadsinbrotten skedde bland annat i Uppsala, Västerås, Gävle, Norrtälje, Eskilstuna och Stockholm. Men polisens utredningsarbete visar att en av de misstänkta har arbetat gränsöverskidande i flera europeiska länder.
– En Prümsökning visade att dna-spår från en brottsplats i Gävle tillhör samma person som lämnat dna-spår på brottsplatser i Spanien och i Frankrike, säger Mikael Eriksson.
Spår från gärningsmännen och dna har varit viktiga i polisens arbete med att kunna knyta ihop de olika bostadsinbrotten.
– Vi har kunnat säkra en av gärningsmännens dna från sex olika brottstillfällen, säger Mikael Eriksson.
Dna-spåren har varit viktiga men också mängden skospår som polisen har kunnat ta tillvara på brottsplatserna. Utredningen visar att samma skor har använts vid minst tio av brottstillfällena.
Kammaråklagare Peter Olofsson driver fallen under rättegången som startar idag i Gävle tingsrätt.
– Jag tycker att polisen har gjort ett omfattade och noggrant arbete som jag hoppas ska leda till framgång gällande fällande domar. Dna-bevisningen vi har i fallen är oerhört stark, säger Peter Olofsson.
Prümsökningar
Genom Prümrådsbeslutet, som är en överenskommelse om fördjupat samarbete inom EU för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism, får polismyndigheter inom EU rätt att söka i varandras dna-, fingeravtrycks- och fordonsregister, något som gjorts under polisens utredning av inbrotten.