Hoppa till innehåll
Hem » Organiserad liga åtalas efter inbrottsvåg

Organiserad liga åtalas efter inbrottsvåg


  • Guldsmycken
    En stor mängd guldsmycken hittades i ligans bil. Bild: Polisen

  • Kontanter
    I ligans bil hittades även kontanter i olika valutor. Bild: Polisen

1/2

Under en helg genomförde ligan elva fullbordade inbrott och tre försök i Göteborgsområdet. Nu åtalas fyra personer för inbrottsvågen som misstänks vara en del i grov organiserad brottslighet.

Söndagen den 9 december greps tre personer i en bil på E6 utanför Göteborg på väg söderut. I bilen fanns en stor mängd smycken och kontanter i olika valutor värderat till cirka 720 000 kr. Godset kunde kopplas till en inbrottsvåg samma helg på olika platser i Göteborg och Mölndal.

Omfattande spanings- och utredningsarbete

Trion som greps har varit häktad sedan dess och en fjärde person är misstänkt för delaktighet i några av inbrotten. Det finns släktband mellan alla åtalade. En av de misstänkta är hemmahörande i nordöstra Göteborg, de andra tre kommer från Skåne.

– Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Eftersom ligan har opererat över hela Göteborgsområdet har vi samordnat alla anmälningar med liknande tillvägagångssätt. Tack vare ett tätt samarbete mellan utredare från flera lokalpolisområden och Storgöteborgs brottssamordningsgrupp kom vi ligan på spåren, säger Claes Hagstrand, gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg nordost.

Kartlade egenföretagare

Inbrottsligan har arbetat mycket systematiskt och riktat in sig på en viss kategori brottsoffer. Så gott som alla är egenföretagare med utländsk bakgrund och bor i lägenhet. Ligan har kartlagt sina offers ekonomi genom att söka i offentliga register som Ratsit och Alla bolag. De tros även ha valt ut lämpliga brottsoffer på köpcenter och liknande ställen. För att identifiera vilka personerna är och var de bor har de slagit på deras bilars registreringsnummer. Sedan har ligan tömt lägenheten under tiden ägarna varit och handlat. Det är framför allt guld, smycken, klockor, kontanter i utländska valutor och elektronik som har stulits vid inbrotten.

– De har snabbt gått in och hämtat godset för att sedan snabbt försvinna därifrån. Har det funnits personer i närheten har de avbrutit och gått på nästa adress. Vi misstänker att den här brottsligheten har pågått länge och i stor omfattning, säger Claes Hagstrand.

Levde över sina tillgångar

Genom tillgångsutredningar framgår att de åtalade – trots att de saknar officiella inkomster – har levt över sina tillgångar under lång tid.

I det aktuella åtalet är brottsrubriceringarna grov stöld i elva fall och tre försök därtill. En av de misstänkta är åtalad för ytterligare två fall av grov stöld och fler åtal förväntas inom kort. Rättegången mot kvartetten inleds den 16 maj i Göteborgs tingsrätt.  

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.