Hoppa till innehåll
Hem » Snart är påsken här

Snart är påsken här

Målade ägg, godis och påskkärringar. Eller bränt gummi, originaldelar, breda fälgar och många hästkrafter. Det kan vara olika vad man förknippar med påsken men i Jönköping har polisen vant sig vid en helg fylld av motorintresserade besökare.

Både Jönköpingsborna och polisen har många års erfarenhet av att påskhelgen inte bara innebär det traditionsenliga firandet utan också väldigt många fler fordon ute på vägarna. Det arrangeras varje år en motormässa på Elmia som innebär att det samlas motorintresserade från hela landet. Nu förbereder sig polisen för fullt för att kunna säkerställa att alla dessa besökare och boende i Jönköping får en trygg och trevlig påsk.

Vi ligger bra till med förberedelserna. Det finns mycket erfarenhet sedan tidigare år vilket underlättar och vi har förstärkningar från hela regionen. Jag ser fram emot arbetet med påskhelgen, säger Jonas Lindell som i år är kommenderingschef.

Många besökare

I år kommer påsken senare på året vilket talar för varmare väder och därmed många besökare. Det stora antalet fordon som är att vänta gör att de polisiära resurserna lokalt inte räcker till för att kunna täcka både de vanliga arbetsuppgifterna och arbetet med motormässan. Därför har helgen rubricerats med vad polisen kallar för en särskild händelse, vilket innebär att ledningsförhållandena anpassas.

Vid en särskild händelse placeras hela min resurs organisatoriskt utanför den ordinarie verksamheten. Som kommenderingschef har jag hjälp av en stab som utifrån sin expertis stöttar i respektive ansvarsområde. I den konstellationen är uppgiften att nu inför i planeringen och sedan i genomförandet ge personalen som jobbar ute så bra förutsättningar som möjligt, säger Jonas Lindell. 

Räkna med långa köer

Med så många fordon på vägarna till och i Jönköping kommer det oundvikligen uppstå köer. En av de sakerna polisen jobbar med är därför att försöka reglera trafikflödena och säkerställa att trafikreglerna hålls.

Köer innebär utöver svår framkomlighet och längre restider även en förhöjd risk för olyckor. Vi för en dialog nu i planeringen med både arrangören, kommunen och Trafikverket för att kunna ha så bra förutsättningar som möjligt. Vi vill undvika onödiga trafikproppar men det kommer vara svårt att ta sig fram. Det måste alla på vägarna ha med i sin beräkning den här helgen, säger Jonas Lindell.

Ordningen ska säkerställas

Förutom att motorintresset innebär utmaningar för trafiken brukar det även bli mycket för polisen att göra när en hel del av besökarna passar på att festa under kvällarna. Oftast brukar det innebära stora folksamlingar vid platser som exempelvis A6 parkering.

Här har vi inom polisen ett tydligt uppdrag. Vi vill med hög synlighet och ett brottsförebyggande perspektiv jobba för att säkerställa ordningen men också snabbt kunna ingripa om det sker brott. Det ska vara tydligt för besökarna att vi jobbar för att de ska kunna ha en så trevlig helg som möjligt men också att det inte finns några tveksamheter runt att vi kommer jobba aktivt mot dåliga beteenden, säger Jonas Lindell.

Motormässan pågår 19-22 april med störst intresse långfredagen och påskafton.

Kontaktpersoner
Gällande polisens kommendering. Jonas Lindell, kommenderingschef. Telefon 010-566 75 63.

Gällande polisens kommunikation. Tommy Thorngren, funktionsansvarig kommunikation i staben. Telefon 010-566 75 26.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.