Hoppa till innehåll
Hem » Penningtvätt drar in unga i kriminalitet

Penningtvätt drar in unga i kriminalitet

De omfattande bedrägerier via bank-id som har pågått sedan hösten 2017 har dragit in oroväckande många ungdomar i kriminalitet. En mycket stor andel av de som är misstänkta för att ha deltagit i bedrägerierna är mellan 12 och 25 år gamla.

I många fall har äldre personer blivit av med sina livsbesparingar.

– Många unga kanske inte är medvetna om att de tvättar pengar eller agerar målvakter i grova bedrägerier, men de har blivit en del av organiserad brottslighet, säger Björn Öberg vid polisen i region Öst.

Just nu arbetar polisen i region Öst med drygt 300 ärenden där mestadels äldre personer har blivit utsatta för ”vishing” (voice phishing), där en person har utgett sig för att ringa från en bank och med olika metoder lyckats övertyga den som svarar att logga in på sitt bank-id. Men allt är riggat av bedragaren och den som blir uppringd får sitt konto länsat.

Många unga inblandade i bedrägerierna 
Den som ringer har hjälp av andra personer som flyttar pengarna till olika konton. En tonåring kan få ett uppdrag att upplåta sitt bankkonto för en överföring. Pengarna ska sedan tas ut kontant. De som har ”hjälpt till” i bedrägeriet får en slant för sin insats, men kan drabbas av stora problem längre fram.

Polisen arbetar sedan i september 2018 i en så kallad nationell särskild händelse, med staber i varje region för att utreda och förebygga bedrägerierna. Arbetet med att stoppa detta sker tillsammans med bland annat bankerna och andra parter. Kurvan med antalet brott fortsätter att sjunka månad för månad, men fortfarande lyckas bedragarna komma över pengar i ungefär vart fjärde försök.

Ett hundratal ärenden som nu är under utredning i Östergötland kan kopplas till personer i Linköping och Norrköping, som nu sitter häktade. Men det är långt fler än huvudmännen som är misstänkta för brott. Drygt 400 personer är misstänkta i de ärendena, för att ha agerat målvakter och/eller penningtvättare. En del så pass unga som i nedre tonåren.

– Ha koll på din tonårings bankkonto. Det har du rätt till som förälder, tills barnet fyller 16 år. Ställ frågor om ditt barn kommer hem med dyra kläder eller andra saker som man inte vet hur de har kunnat skaffa sig. Det är att ta ansvar som vuxen, säger Björn Öberg.

Vårdnadshavaren kan bli betalningsskyldig
Förutom att penningtvätt och att agera målvakt är brottsligt, så riskerar en ung ”medhjälpare” att dras in i grövre kriminalitet. De som ligger bakom bedrägerierna är ofta inblandade i organiserad brottslighet och lägger gärna mer och mer ansvar i sin brottslighet på unga hantlangare, en utveckling som kan vara svår att ta sig ur. Det har förekommit att unga personer i bedrägeriärenden har drabbats av grova hot och våldshandlingar från sina uppdragsgivare.

– Om ens barn har bankkonto så bör man prata om riskerna med det, och uppmana barnet att aldrig tillåta någon att föra över pengar till deras konto för att sedan skicka dem vidare till någon annan, eller ta ut pengarna, säger Björn Öberg.

Utöver att hamna i brottsregistret med allt vad det innebär, med svårigheter att skaffa jobb och bostad, så kan man bli ersättningsskyldig. Och om man själv inte kan betala så kan ansvaret hamna på vårdnadshavaren.

Om man som förälder misstänker att ens barn har deltagit eller utnyttjats i bedrägerier eller andra brott så ska man ringa polisen på 114 14.

Kontakt för media: presstalesperson Björn Öberg, 010-5665638.

Läs mer om penningtvätt och penningmålvakter här.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland