Hoppa till innehåll
Hem » Polisen och klubbarna överens: Det som hände är oacceptabelt

Polisen och klubbarna överens: Det som hände är oacceptabelt

Kraftfulla åtgärder krävs för att säkerställa ordning och säkerhet under kommande fotbollsarrangemang i Göteborg. Polisen tar initiativ till kontinuerliga möten med klubbledningarna.

Under torsdagen hölls ett möte med anledning av händelserna under Svenska Cup-derbyt mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari på Bravida Arena i Göteborg. Det var polisen i Storgöteborg som bjudit in klubbledningarna. Syftet med mötet var att få en gemensam lägesbild över de ordningsstörningar som ledde till att matchen avbröts och diskutera framtida åtgärder för att förhindra liknande händelser.

– Vi är helt överens om det som hände är oacceptabelt. Det handlar om mycket allvarliga händelser med pyroteknik av en omfattning som vi aldrig tidigare sett inom svensk fotboll. Risken för att människor skulle skadas allvarligt var uppenbar och det handlar om ett stort antal brott som har begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera.

– Mitt budskap till klubbledningarna är att de som arrangörer har ansvaret för att säkerställa ordning och säkerhet under sina matcharrangemang. De aktuella händelserna visar att mer kraftfulla säkerhetsåtgärder från arrangörerna måste till. Från polisens sida kommer vi att bistå och underlätta arrangörernas säkerhetsarbete på alla sätt vi kan utifrån vårt uppdrag. Vårt gemensamma mål är att fotbollsbesökarna ska få en välkomnande, trygg, säker och stämningsfull upplevelse när det är fotboll i Göteborg, säger Anders Börjesson, biträdande chef för polisområde Storgöteborg.

Under mötet diskuterades olika säkerhetshöjande åtgärder för att bland annat förhindra att pyroteknik förs in på arenorna och att personer kan maskera sig för att undkomma lagföring. Anders Börjesson tar nu initiativ till fortsatta diskussioner med fotbollsklubbarna.

– Även om det som har hänt är oerhört tråkigt sätter det fokus på att vi måste agera. Jag ser ett behov av att vi skapar ett forum på högsta ledningsnivå där det finns mandat att fatta principiella beslut. Därför kommer jag att bjuda in de större fotbollsklubbarna i Göteborg till kontinuerliga möten om hur vi gemensamt ska arbeta för trygga och säkra fotbollsarrangemang.

 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.