Hoppa till innehåll
Hem » Lavinräddningsutbildning i Nord

Lavinräddningsutbildning i Nord

Lavinräddningsutbildning i polisregion Nord.

Bild: Polisen

Hunden är en ovärderlig hjälp när det kommer till att hitta människor som begravts i en lavin eller gått vilse på fjället. Den 21-25 januari genomför hundverksamheten inom polisregion Nord vinter- och lavinräddningsutbildning i Bydalen i västra Jämtland.

Det sker många lavinolyckor i Sverige varje år och tyvärr sker också dödsfall i samband med olyckorna. Än vanligare är det med fjällräddningar där människor måste undsättas på fjället.

Hundar är en fenomenal hjälp vid bägge tillfällen.

– Det är framförallt deras nos vi friar till. Vi använder deras förmåga att dofta sig till människor, både under snön men också ovanför. Men hjälp av vinden kan en hund känna doften av och lokalisera en människa på flera hundra meters håll, säger Jörgen Modin, områdesansvarig för hundverksamheten i polisområde Jämtland.

Kursen som pågår mellan måndag och fredag den 21-25 januari har deltagare från nästan hela den svenska fjällkedjan; Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Dessutom ska utbildningen medverka till att stärka samarbetet över riksgränsen, därför kommer även representanter från Norska Räddningshundar att vara med. Totalt deltar cirka 25 ekipage, det vill säga hund med hundförare. Både polishundar, samt civila hundar från Fjällräddningen.

I år ska även Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Umeå delta. Elever från Dille Gård Naturbruksgymnasium i Jämtland hjälper till genom att agera figuranter.

– Jag vill verkligen betona att det är en samverkansutbildning, för det är otroligt viktigt att vi samverkar mellan olika räddningsgrenar för att det ska bli en effektiv räddning, säger Jörgen Modin.

Syftet med utbildningen är att lära deltagarna att verka i fjällmiljö och använda hunden vid eftersök i terräng och vid lavinolyckor. Hundarna som används ska vara glada och sociala, ha en stor kamplust men också en förmåga att vistas i farliga och krävande miljöer.

Utbildningen fungerar också som en kvalitetssäkring där varje ekipage måste genomgå, och klara, ett prov. 

– Provet ska visa hur hundarna, men också hur hundföraren, fungerar. Föraren måste kunna navigera i fjällterrängen och vara mobil. Det kan handla om att komma till helvetet på jorden där man ska ut i en snöstorm och undsätta folk. Klarar man inte provet får man kliva åt sidan, säger Modin.

– Vi är redo om det värsta händer, då finns det resurser som kan hjälpa till, avslutar Jörgen Modin, områdesansvarig för hundverksamheten i polisområde Jämtland.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alla blåljus för hela Norrbotten.