På eftermiddagen 17 april utbröt våldsamma upplopp i Skäggetorp, Linköping, och Navestad, Norrköping. ”Det var våld av en kaliber vi inte sett tidigare.”
Den 17:e april fanns inga medgivna tillstånd för allmän sammankomst på någon plats i Norrköping eller Linköping.
Våldet eskalerade snabbt
När upploppen startade eskalerade våldsamheterna snabbt och poliser och polisfordon utsattes för stenkastning. I Navestad deltog uppskattningsvis 200 personer i upploppet. Det kastades brandbomber, så kallade molotovcocktail, mot både poliser och polisfordon.
Vid 15-tiden avfyrade polis varningsskott i Navestad i en trängd situation. Strax innan klockan 17.30 avlossades flera varningsskott när polis attackerades. Till följd av skottlossningen verkar tre personer ha träffats av rikoschetter och de fördes till sjukhus, dock utan livshotande skador. Samtliga tre skadade greps och anhölls senare misstänkta för våldsamt upplopp.
Under upploppet i Navestad skadades även åskådare samt en person som försökte avbryta pågående stenkastning.
Unga personer
I Skäggetorp uppskattas 250 personer ha deltagit i upploppet. Även där kastades sten och andra föremål mot polis.
– Brutala attacker och våld av en kaliber som vi inte sett tidigare har riktats mot poliser på plats. Tack vare att vi hade en stor nationell förstärkning på plats kom inga poliser till fysisk skada denna dag. Två fordon fick svåra skador, säger Jan Hofvenstam, biträdande kommenderingschef i polisregion Öst.
I skrivandes stund är totalt 21 personer anhållna misstänkta för våldsamt upplopp. Det är Åklagarmyndigheten som fattar beslut om någon ska begäras häktad och anhållas. De aktuella brottsmisstankarna är våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma såsom sabotage mot blåljusverksamhet – grovt brott, grov skadegörelse, grovt våld mot tjänsteman m.m.
– Flera av de anhållna och misstänkta är mycket unga personer boende i områdena, som kommer att behöva tas om hand på annat sätt än att placeras i häkte under utredningens gång. För polisens samverkansarbete blir föräldrar och socialtjänst viktiga aktörer i det brottsförebyggande arbetet, säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst.
Omfattande analysarbete
Polisen i region Öst arbetar nu intensivt med utredningsarbetet och går igenom stora mängder filmer och bilder för att klargöra händelseförloppet och identifiera misstänkta. Polisen organiserar sig i särskild ordning för att hantera det omfattande materialet.
– Arbetet som står framför oss är stora utredningar av mycket allvarliga brott. Detta kommer att kräva ett omfattande analysarbete för att få helhetsbilden av vad som hänt och vilka brott som begåtts, samt vilken roll olika personer haft. Allt i syfte att skapa en robust utredning. Misstankarna kvarstår mot de individer som nu inte kommer att begäras häktade, säger Mikael Backman.
Polisen står enad
Christian Winkler, polisområdeschef i Östergötland, lyfter fram samverkan som en viktig del i arbetet framåt:
– En viktig del i arbetet framåt är att arbeta tillsammans med lokala aktörer såsom kommun, bostadsbolag, föreningar, trossamfund och boende. Polisen har stått och kommer fortsatt stå enade i sitt uppdrag tillsammans med andra för att värna det demokratiska samhället som nu prövas till sin ytterlighet. Den mycket hårda prövning svensk polis upplevt var sannolikt inte den sista. Nu fokuserar vi på att ta hand om personalen, säkra utredningarna för att kunna gripa och lagföra samt återställa tryggheten, säger Christian Winkler.
Relaterade länkar
Polisen efterlyser filmer och bilder från de senaste dagarnas upplopp
Rikspolischefen kommenterar händelserna i Linköping och Norrköping