Under maj månad och en bit in i juni ökar risken för att krocka med vilt. Under den här perioden stöter dels djuren bort förra årets kalvar och dels skapar sig rådjurens bockar nya revir.
– Om vi tittar på Jönköpings län så brukar det ske i snitt cirka 3-4 viltolyckor per dygn men under den här perioden ligger det på cirka 12-15 per dygn. Nu när corona-tider minskar trafiken på vägarna är det inte lika många som vanligt men jag skulle vilja uppmana alla som kör att ta det extra lugnt just nu. Räkna med att vilt kan komma upp på vägen, säger Tommy Åkerberg, viltsamordnare i polisområde Jönköping.
När älg och rådjur väntar nya ungar stöter de bort fjolårskalven som då måste klara sig på egen hand. Det innebär att de rör sig mer och över större områden vilket också inkluderar korsande av vägar. Det är framförallt i gryning och skymning som djuren är som mest aktiva.
– Utöver fjolårskalvarnas ökade rörelser ser vi också hur rådjurens bockar under den här tiden skapar nya revir. Det sammantaget innebär det här ökade risken att krocka med både älg och rådjur, säger Tommy Åkerberg.
Om du råkar ut för en olycka
Om olyckan är framme och du krockar med någon form av vilt kan det vara bra att veta vad du förväntas göra. Vet du till exempel vilka djur du är skyldig att rapportera till polisen efter en krock? Läs om det och hur du bör agera på Nationella viltolycksrådets sida.
Kontaktpersoner polisregion Öst
Journalister som önskar komma i kontakt med polisens om uppgifterna i artikeln kan vända sig till någon av våra tre kontaktpersoner.
- Tommy Åkerberg, viltsamordnare polisområde Jönköping. 010-566 80 78.
- Jan Olevall, viltsamordnare polisområde Södermanland. 010-566 94 70.
- Per-Anders Eriksson, viltsamordnare polisområde Östergötland. 010-566 52 75.