Hoppa till innehåll
Hem » Nu startar SRHR2024 och Menstruell hälsa 2024 – två enkätundersökningar om hälsa, sex och mens

Nu startar SRHR2024 och Menstruell hälsa 2024 – två enkätundersökningar om hälsa, sex och mens

I dagarna skickar Folkhälsomyndigheten ut enkätundersökningarna SRHR2024 och Menstruell hälsa 2024 till 60 000 respektive 20 000 personer i Sverige. Syftet är att få kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och om menstruell hälsa.

SRHR2024 är en webbenkät och postenkät som skickas ut till 60 000 slumpvis utvalda personer i åldern 16–84 år. Det här är andra gången som en så stor undersökning inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) genomförs. Den första gjordes 2017.

Syftet med SRHR2024 är att ta fram kunskap om hur den sexuella och reproduktiva hälsan ser ut i Sveriges befolkning. Resultaten ska användas för att utveckla och stärka SRHR-arbetet nationellt, regionalt och lokalt. Det övergripande målet är en god och jämlik hälsa för alla.

– Frågorna i enkäten handlar till exempel om preventivmedel- och kondomanvändning, och om man har erfarenhet av graviditet, missfall och abort. Det ingår även frågor om utsatthet för olika former av våld eller tvång, säger Eva Åkerman, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kunskapen om menstruell hälsa ska öka

Menstruell hälsa 2024 genomförs för första gången och är en webbenkät som skickas till 20 000 slumpvis utvalda personer med juridiskt kön kvinna, i åldern 16–55 år. Många personer upplever att de påverkas av menscykeln, men det saknas kunskap om menstruell hälsa på befolkningsnivå. Syftet med enkätundersökningen är att öka den kunskapen, som i nästa steg kan användas av hälso- och sjukvården och andra aktörer som på olika sätt arbetar för att personer som har mens ska ha en god hälsa, även under mensen.

Statistiska centralbyrån (SCB) genomför datainsamlingarna på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, och resultaten av undersökningarna kommer att publiceras i två rapporter på Folkhälsomyndighetens webbplats under 2026.

Läs mer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap