Hoppa till innehåll
Hem » Rapport visar samband mellan spel om pengar och hälsa över tid

Rapport visar samband mellan spel om pengar och hälsa över tid

Rapporten ”Spel om pengar och spelproblem i Sverige 2008-2018” bygger på data från befolkningsstudien Swedish longitudinal gambling study (Swelogs). Swelogs är en av få nationella undersökningar i världen som beskriver hur spelande, spelproblem och dess konsekvenser utvecklas i befolkningen under en längre tid.

För den som spelar, och för personer i omgivningen, kan spelproblem ge allvarliga konsekvenser som ofta finns kvar under en längre tid. Rapporten visar att psykiska besvär var vanligare bland personer som hade någon grad av spelproblem och även utgjorde en riskfaktor för att utveckla spelproblem. Även att vara arbetslös är en riskfaktor för spelproblem. Ekonomiska problem, riskkonsumtion av alkohol och problem på jobbet var något vanligare bland personer som hade någon grad av spelproblem vid den första mätningen, men hade framförallt samband med spelproblem under uppföljningsperioden.

– Spelproblem bidrar till ojämlikhet i hälsa och förekommer i alla samhällsgrupper, men de är ojämnt fördelade i befolkningen. Detta visar både Swelogs och Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor. Det unika med Swelogsstudien är att vi kan se samband över en längre tid kring spel om pengar och hälsa. Detta genom att ställa frågor till samma personer vid upprepade tillfällen, säger utredaren Ulla Romild.

Denna rapport är en av flera Swelogs-rapporter som undersökt riskfaktorer för spelproblem. Tidigare rapporter visar bland annat att social otrygghet ökar risken för spelproblem och bidrar till att det är svårare att ta sig ur problemen. Social otrygghet kan vara en uppväxt i familjer där det finns beroendeproblematik, psykisk ohälsa och våld.

Om Swelogs

Swelogs bygger på intervjuer mellan år 2008 och 2014. 2 847 personer deltog vid samtliga fyra mättillfällen. Resultaten har jämförts med intervjuer i ett nytt urval som undersöktes mellan år 2015 och 2018 då 3 869 personer deltog vid båda tillfällena.

Under hösten har Folkhälsomyndigheten skickat ut en ny enkät om spel om pengar och hälsa till 25 000 personer i befolkningen, och även en uppföljningsenkät till personer som deltog i Swelogs 2018. Resultaten ska redovisas för regeringen den 28 februari 2022.

Faktablad och webbinarium

I samband med rapporten publiceras även ett faktablad som sammanfattar resultaten, och en tabellsammanställning med ytterligare resultat från Swelogs 2018.

Rapport: Spel om pengar och spelproblem i Sverige 2008-2018

Tabellsammanställning för Swelogs befolkningsstudie 2018

Faktablad: Spel om pengar och hälsa i Sverige över tid enligt Swelogs 2008–2018

Resultaten presenteras också i ett direktsänt webbinarium fredag 26 november klockan 10-11. Vid webbinariet finns det möjlighet att ställa frågor.

Anmälan till webbinariet

Läs mer

Swelogs

Statistik om spelproblem (spelprevention.se)

Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor

Kategori: Nyhet

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap