Hoppa till innehåll
Hem » Polisen testar ny metod för att bryta brottsmönster på Möllan i Malmö

Polisen testar ny metod för att bryta brottsmönster på Möllan i Malmö

Risken för våld och rån på Möllevångstorget analyseras genom metoden Risk Terrain Modeling.

Sedan hösten 2022 har ett nationellt projekt pågått mellan Polismyndigheten och flera andra aktörer i syfte att testa och utvärdera den brottsförebyggande metoden Risk Terrain Modeling (RTM) i Sverige. Totalt sju lokalpolisområden i landet testar metoden operativt under 2024.

Riskplatser identifieras

Lokalpolisområde Malmö City har nyligen påbörjat sitt test. Under tre månader ska poliser och ordningsvakter arbeta med brottsförebyggande åtgärder mot våld och rån i området kring Möllevångstorget utifrån de riskplatser som tagits fram med hjälp av RTM.

– Möllevångstorget är en dynamisk plats med hög koncentration av restauranger, pubar och närlivsbutiker dit människor från hela Malmö med omnejd söker sig. Vi har sedan flera år jobbat framgångsrikt med att motverka öppna drogscener i området. Vi hoppas att RTM ska hjälpa oss att bli ännu bättre på att analysera prioriterade platser utifrån problematiken med våld och rån. Syftet är att utföra rätt åtgärder på rätt plats vid rätt tid, säger kommunpolis Tobias Bråhammar.

Följs upp av forskare

Arbetet leds av lokalpolisområde Malmö City och följs upp av forskare från Lunds och Örebro universitet samt Nationella Operativa Avdelningen (NOA). Testet genomförs inom ramen för det ordinarie brottsförebyggande arbetet. Åtgärderna ska vidtas där analysen visat att det finns ett samband mellan brott och riskfaktorer i miljön.

– Vi genomför det här testet i samverkan med kommunen och deras ordningsvakter på och omkring Möllevångstorget. Åtgärder kommer bland annat att vara fotpatrullering och besök på identifierade riskplatser, säger Tobias Bråhammar.

Under testperioden kommer polisens kamerabevakningscentral att öka den digitala patrulleringen i området. Det innebär ett extra fokus på att observera vad som händer på riskplatser genom de fasta kameror som redan finns uppsatta på och runt Möllevångstorget.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne