Hoppa till innehåll
Hem » Polisregion Bergslagen en rekryteringsyta för utförande av våldsbrott

Polisregion Bergslagen en rekryteringsyta för utförande av våldsbrott

Fotografi av ung kvinna vid en trapp utomhus

Bilden är arrangerad Bild: Polisen

Av de hundratal grova våldsdåd som polisen förhindrat i Sverige har en handfull skett i polisregion Bergslagen, men många unga rekryteras från regionen för att genomföra våldsdåd i andra regioner.

Under 2024 bedömer Polismyndigheten att ett hundratal grova våldsdåd kunnat avvärjas eller förhindras till följd av proaktivt polisarbete i samtliga polisregioner. Det visar en sammanställning från Polismyndigheten. 37 personer under 15 år har förekommit som brottsmisstänkta.

Tar uppdrag i övriga Sverige

En handfull av dessa har förhindrats i polisregion Bergslagen vilket gör att regionen är relativt förskonad från den typen av våldsdåd. Men, problemet med unga som rekryteras till att utföra dessa våldsdåd är desto större.

– Vi har många unga utförare som kommer från vår region som tagit uppdrag i andra regioner men som vi har stoppat i samarbete med våra kollegor i resten av Sverige, säger Tony Quiroga, biträdande kommenderingschef i den regionala särskilda händelsen Frigg och tillförordnad chef för lokalpolisområde Karlskoga.

Sedan hösten 2023 har Polismyndigheten en nationell särskild händelse vars syfte är att på så tidigt stadium som möjligt förhindra grova brott som skjutningar och sprängningar. Den särskilda händelsen Frigg finns också i polisregion Bergslagen där man dagligen hanterar ärenden tillsammans med övriga landet där man misstänker att utförare är på väg att begå våldsdåd.

– Ett typexempel är att ett barn eller en ung vuxen lockas att utföra en skjutning eller sprängning genom att uppdrag läggs ut på sociala medier. När sedan kontakt har etablerats sker kommunikationen mellan uppdragsgivaren och den tänkta utföraren via krypterade appar. Sedan åker utföraren till den ort där brottet är tänkt att genomföras och får där ett vapen som ska användas i brottet. I många fall får vi reda på det och kan stoppa själva utförandet av våldsdådet.

Många av de tänkta utförarna är riktigt unga.

– Vi har sett exempel på utförarna är så unga som 11 år, men mer vanligt är att man är i tonåren.

Rekrytering på mindre orter

Rekryteringen sker inte bara på större orter. För polisregion Bergslagens del sker mycket av rekryteringen på mindre orter.

– Som tur är har vi kunnat förhindra många unga att utföra grova brott genom dels vår särskilda händelse, dels nya verktyg som ny lagstiftning men även ett utökat samarbete med kommuner, skolor, HVB-hem och SiS-boende.

De ungdomar och barn som rekryteras kan befinna sig på HVB-hem eller Sis-boende men i en del fall kommer de från välordnade familjeförhållanden. Därför är det viktigt att även föräldrar lär sig hur rekryteringen går till och att ha koll på sina ungdomar.

Det finns en rad olika varningstecken som föräldrar behöver bli medvetna om:

  • Var uppmärksam på om barnet:
  • Ljuger eller verkar dölja saker.
  • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
  • Har nya kläder eller ny telefon.
  • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
  • Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto).
  • Börjar ha två mobiler.
  • Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet

https://polisen.se/utsatt-for-brott/brott-mot-barn-och-unga/unga-i-riskzon/ar-du-orolig-over-att-ditt-barn-ska-luras-in-i-kriminalitet/

Nationell nyhet: Polisen bedömer att över 100 grova potentiella våldsdåd har avvärjts i år 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.