Ökad jämlikhet i hälsa och värdet av hälsoekonomiska analyser. Det är två av de frågor som kommer att diskuteras på den 14:e nordiska folkhälsokonferensen, som hålls i Sverige nästa år. Idag öppnar anmälan.
Den nordiska folkhälsokonferensen hålls vart tredje år och samlar beslutsfattare, forskare, yrkesutövare och organisationer från hela Norden. Den 13–15 maj 2025 arrangeras den i Göteborg. Konferensen hålls på engelska och har temat ”Public Health in a changing world – challenges, opportunities and collaboration in the Nordic countries”. Syftet är att främja dialog och lärande kring aktuella folkhälsofrågor.
– Vi hoppas att konferensen ska ge ett gemensamt lärande i frågor som kan bidra till en god och jämlik hälsa. I programmet lägger vi fokus på kunskapsfördjupning, erfarenhetsutbyte och hur vi genom ett stärkt nordiskt samarbete kan hantera olika samhällsutmaningar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.
Några av frågorna som kommer att lyftas på konferensen är:
- Hur skapar vi hållbara och robusta samhällen som kan hantera samhällsutmaningar och främjar en god och jämlik hälsa?
- Hur kan vi arbeta för att åstadkomma en ökad jämlikhet i såväl hälsa som samhälleliga förutsättningar mellan olika grupper?
- Hur kan vi synliggöra det ekonomiska värdet av ett hälsofrämjande arbete?
- Hur hanteras frågor om digitalisering i de nordiska länderna, och vilken inverkan kan ny teknik och AI ha på folkhälsoområdet?
Under konferensen kommer även de nordiska ländernas politiska prioriteringar och initiativ att synliggöras.
Läs mer
Den nordiska folkhälsokonferensen arrangeras i Sverige 2025 (nyhet 15 februari 2024)