Hoppa till innehåll
Hem » Tar lagen i egna händer – åtal idag

Tar lagen i egna händer – åtal idag

Ett antal personer har lurat män till olika platser för att träffa minderåriga tjejer. Männen har där blivit misshandlade och uthängda i sociala medier. Gärningspersonerna åtalas nu för bland annat rån och involverande av en underårig i brottslighet.

Ett flertal gärningspersoner har via sociala medier vid totalt fyra tillfällen lurat fyra olika män till olika platser i tron om att de ska möta en minderårig tjej. När männen kommit till de avtalade platserna har det istället dykt upp ett antal personer. Vid tre av tillfällena har männen blivit rånade på personliga tillhörigheter samt blivit utsatta för våld mot kroppen. Vid det sista tillfället misshandlades en man och där åtalar åklagaren för grov misshandel. Vid samtliga händelser har gärningspersonerna dokumenterat händelserna genom att filma och därefter har man hängt ut männen på sociala medier.

– Det här gärningspersonerna agerar som medborgargarde och tar lagen i egna händer. De utnyttjar dessutom själva minderåriga, som kanske inte fullt ut förstår konsekvenserna av sitt handlande, säger Kristina Isaksson, utredningsledare i polisområde Storgöteborg syd, där brotten har skett.

Minderårig till svars

En av de inblandade gärningspersonerna var inte straffmyndig vid tidpunkten för brotten. I det här fallet har åklagaren valt att väcka en så kallad bevistalan. Han är misstänkt för att ha varit involverad i tre av ärendena som rubriceras som rån samt grovt olaga integritetsintrång.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på den här typen av brott och här har det skett organiserat vid upprepade tillfällen. Den som är under 15 år kan inte dömas till något straff. Detta handlar om att pröva skuldfrågan och att socialtjänsten ska få ett underlag för att kunna sätt in rätt åtgärder, säger kammaråklagare Lage Rahm.

Får barn att begå brott

Ytterligare fyra män och en kvinna i 19- till 35-årsåldern står åtalade misstänkta för rån, grov misshandel, grovt olaga integritetsintrång och involverande av en underårig i brottslighet.

– Det ligger mycket bra digitalt spaningsarbete bakom det här åtalet. Det är en viktig markering att det är polisen som utreder brott och ingen annan. Oavsett vad man tycker om ett beteende är detta något vi inte kan acceptera. De har involverat en minderårig och rättfärdigar våld. Att utnyttja barn för att nå framgång med sin egen kriminalitet är ett växande samhällsproblem och något som måste stoppas, säger Kristina Isaksson.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.