Här knyter representanter från Barnahus samverkanspartner symboliskt i hop band för ett fortsatt gott samarbete. Från vänster: Klas Lorefors (chefsåklagare, Åklagarmyndigheten), Malena Grann (regionpolischef Öst, Polismyndigheten), Ann-Marie Nilsson (C) (kommunstyrelsen ordförande i Jönköpings kommun och ordförande i Primärkommunal samverkan) och Rachel De Basso (S), (regionstyrelsens ordförande i region Jönköpings län). Bild: Tommy Thorgren, kommunikationsavdelningen , Polisen.
I år är det tio år sedan Barnahus Jönköpings län startade upp sin verksamhet och började ta emot och hjälpa de första barnen i Jönköpings län. Nu uppmärksammas detta jubileum samtidigt som man passar på att inviga sina nya ändamålsenliga lokaler.
– Våld och barn hör inte ihop, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst. Inget barn ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld och de ska inte heller behöva bevittna andra som drabbas. Polisen jobbar både förebyggande och reaktivt för barnens bästa. Att få göra det i samarbete med andra samhällsaktörer i Barnahus gör att barnen får en trygg plats och punkt där vi gemensamt kan hjälpa och stötta dem. Vi vill ge varje barn de bästa och tryggaste förutsättningarna, för att våga berätta om och komma ur våldet.
Hjälper 600 barn om året
Varje år aktualiseras mellan 500 och 600 barn i verksamheten Barnahus Jönköpings län, och samråd genomförs mellan polis, åklagare, hälso- och sjukvård, samt länets kommuners socialtjänst. Merparten, mellan 400 och 500 barn per år, blir förhörda av polisens barnförhörsledare på Barnahus Jönköpings län.
– I samband med att barnfridsbrottet infördes 2021 har vi noterat en tydlig volymökning av antal barn som Barnahuset tar emot, säger Elin Källberg, enhetschef för Barnahus Jönköpings län. När det kommer till brottsrubriceringar är misshandel det absolut vanligaste brottet, följt av barnfridsbrott och olika former av sexualbrott mot barn.
Nya ändamålsenliga lokaler
Sedan starten har Barnahus har haft sina lokaler inrymda i en källare, men nu kommer man att flytta upp, få ljusa och trevliga lokaler och utrymmen som är mer ändamålsenliga för verksamheten. Elin Källberg:
– Vi får tillgång till flera lokaler som också är anpassade efter vår arbetsprocess. Det är viktigt att ha väntrum, förhörsrum och medhörningsrum som gör att barnet inte behöver dela utrymmen med andra barn som utreds parallellt i våra lokaler.
Gemensamma krafter
I den samverkan som bedrivs inom ramen för Barnahus Jönköpings län deltar 16 olika aktörer.
– Vi vill göra vårt yttersta för att stötta och hjälpa barnen som utsätts. Att få göra det i samarbete med andra samhällsaktörer i Barnahus gör att barnen får en trygg plats och punkt där vi gemensamt kan hjälpa dem, avslutar Malena Grann.
Samverkade aktörer inom ramen för Barnahus Jönköpings län
- Aneby kommun
- Eksjö kommun
- Gislaveds kommun
- Gnosjö kommun
- Habo kommun
- Jönköpings kommun
- Mullsjö kommun
- Nässjö kommun
- Sävsjö kommun
- Tranås kommun
- Vaggeryds kommun
- Vetlanda kommun
- Värnamo kommun
- Polisen
- Åklagarmyndigheten
- Region Jönköpings län
Om Barnahus
Barnahus är en nationell modell som samlar polis, åklagare, socialtjänst och hälso- och sjukvård under ett och samma tak för att ge barn som utsatts för våld eller övergrepp det stöd och den rättstrygghet som de behöver. Sedan 2014 finns ett av landets 33 Barnahus i Jönköpings län.
Här hittar du mer information om Barnahus på polisens webbplats och Barnahus i Jönköpingslän.