Hoppa till innehåll
Hem » Fjällräddarens bästa tips på fjällsäkerhet

Fjällräddarens bästa tips på fjällsäkerhet

De svenska fjällen är en populär destination för många. Här följer en rad tips inför hösten från en av alla de fjällräddare som dygnets alla timmar är redo att komma till din undsättning på fjället.

Vädret i fjällen kan vara förrädiskt liksom landskapet, med halkigt underlag och branta stup. Därför är det extra viktigt att vara förberedd, oavsett hur vältränad eller fjällvan du är.

– Den här sommaren har vi haft många fjällräddningar där människor skadat sig. Det kan handla om en axel ur led, en stukad fot eller att man skadat knäet, säger Hielke Chaudron, gruppchef för Funäsdalens fjällräddningsgrupp.

350 frivilliga fjällräddare

Hielke Chaudron är en av cirka 350 frivilliga fjällräddare som polisen kallar ut när en fjällräddning blir aktuell. Han har, precis som övriga fjällräddare, ett vanligt jobb utöver fjällräddningen och liksom många en familj.

När polisen behöver aktivera en eller flera fjällräddningsgrupper så skickar Regionledningscentralen, RLC, ut ett larmmeddelande till fjällräddarnas mobiltelefoner, oavsett tid på dygnet, i aktuellt område med information om händelsen.

­– Vi har inte beredskap men jag tror vi alla är ständigt beredda, säger Hielke Chaudron.

Tackar fjällräddaren ja till uppdraget går sedan ytterligare information ut om vilka som är uttagna och vem som är utsedd insatsledare. Insatsledaren som ringts upp efter första larmet tar i samråd med RLC ut ett antal fjällräddare bland de som svarat ja till uppdraget.

Ibland måste fjällräddarna ta till detektivarbete

– Vi behöver alltid vara minst fyra personer eftersom vi kan behöva bära personen på en bår genom fjällmiljön. Ibland vet vi exakt var personen befinner sig men ibland måste vi ta till detektivarbete för att ta reda på i vilket område personen kan befinna sig och där söka från två eller tre håll på den utpekade sträckan. Då behövs ännu fler personer.

Hielke Chaudron understryker vikten av att klä sig rätt och även ha med extrakläder. Även 25 grader kan snabbt kännas iskallt om du brutit ett ben och måste ligga ned på den kalla fjällmarken.

­– Det är många steg innan vi som fjällräddare tar oss till platsen där personen befinner sig. Det är inte som att ringa efter en ambulans i Östersund, utan vi kanske behöver färdas till fots. Därför är det extra viktigt att man både har vatten och mat så man klarar sig samt extra varma kläder.

Kontakt:

Hielke Chaudron, gruppchef för Funäsdalens fjällräddningsgrupp, finns tillgänglig för eventuella mediefrågor i dag.

Medieförfrågningar tas emot i dag, måndag, mellan 09.00-15.00.

Ring 010-568 22 25 eller skicka e-post: media.nord@polisen.se för vidare kontakt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.