Hoppa till innehåll
Hem » Polisen sammanfattar båtveckan

Polisen sammanfattar båtveckan

Båtveckan i Öregrund genomfördes utan några allvarligare brott eller ordningsstörningar. Polisen har fokuserat hårt på det förebyggande och trygghetsskapande arbetet, med tidiga ingripanden.

Det som sticker ut gällande båtveckan 2024, som anordnades mellan 27 juli och 3 augusti, är mängden ungdomar som kommit till evenemanget. Ungdomarna kom från många olika orter, och bussarna från Uppsala har varit överfulla. Extrabussar har satts in och det blev tidvis stökigt vid busshållplatserna när besökare skulle hem från Öregrund. Det blev även tidvis stökigt bland ungdomar i centrala Öregrund.

De dagar som det var mest att göra var lördagen den 27 juli, samt fredag 2 augusti och lördag 3 augusti.

Under hela veckan har totalt 16 misshandelsärenden registrerats, hälften av dessa lördagen 27 juli. Vidare utsattes en polisbil för skadegörelse, och några ärenden gällande våld mot tjänsteman har upprättats, mot både ordningsvakter och polis. Några ärenden har också upprättats gällande skadegörelse, narkotikabrott och sexuellt ofredande. Ett ärende finns gällande sjöfylleri och många har rapporterats för offentlig urinering, trafikbrott med mera. Många rapporter har även inkommit om lustgas.

Närmare 40 ungdomar lämnades under veckan till socialtjänsten på grund av berusning. Minst 20 personer omhändertogs för berusning och minst 20 personer blev avvisade och avlägsnade enligt polislagen.

På festivalområdet vid Fyrskeppsudden var ordningsläget lugnt under hela veckan, och polisen har samverkat med Kustbevakning till sjöss och på land. Polisen har även samverkat med fältsamordnare i Östhammars kommun, som kunnat ta emot ungdomar som omhändertagits bland annat på grund av berusning. Dessa har sett till så att ungdomarna mått så bra de kan i väntan på vårdnadshavare, något som avlastat och underlättat för polisens arbete.

Trots det stora antalet besökare har polisen lyckats med sitt mål, att båtveckan ska kunna genomföras utan några allvarligare brott eller ordningsstörningar.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.