Hoppa till innehåll
Hem » Kamerabevakning med drönare under Askersund cruising

Kamerabevakning med drönare under Askersund cruising

Karta över område som kommer att kamerabevakas.

Område för kamerabevakning med drönare under Askersund cruising.

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning under perioden 13 -14 juli 2024 i samband med Askersund cruising. Bevakningen kommer att ske med drönare.

Bil- och motorcykelutställningen Car & Bike Meet är ett av de mest besökta och populära evenemangen i Askersund kommun. Utställningen äger rum under dagtid, därefter startar en traditionsenlig cruising med efterföljande fordons- och folksamlingar i centrala Askersund som vanligtvis brukar pågå långt in på natten.

I samband med de senaste årens upplagor av cruisingen i Askersund har flertalet brott och ordningsstörningar inträffat. Förutom ett stort antal besökare förväntas även en hög berusningsgrad i samband med evenemanget, vilket i sin tur kan leda till bland annat ordningsstörningar och våldsbrott.

Bevakningen kommer pågå mellan klockan 14 den 13 juli och klockan 06 den 14 juli. Detta i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra brottslig verksamhet och att upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet.

Beslutet är fattat enligt 14 a § kamerabevakningslagen (2018:1200), KBL.

Om kamerabevakning med drönare

  • Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polisen har rätt att använda kamerabevakning på en plats dit allmänheten har tillträde om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. När bedömningen om kameraövervakning görs tas särskild hänsyn till om bevakningen behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Hänsyn tas även till om bevakningen görs för att utreda eller lagföra brott eller på en plats där det finns särskild anledning för risk för angrepp på någons liv, hälsa, trygghet eller på egendom. Polisen har även rätt att kamerabevaka i syfte att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
  • Filmmaterialet får polisen använda i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Beslutet om kamerabevakning ger inte polisen rätt att filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser, utan endast på platser som är allmänna. Polisens drönare flyger i regel på höga höjder där ingen personidentifiering sker.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.